Chiriași români din Spania dați în judecată de proprietar după ce au distrus locuința
Proprietarul unui imobil din localitatea spaniolă Villarrobledo (comunitatea autonomă Castilia-La Mancha) a dat în judecată un cuplu de chiriași de naționalitate română pentru neplata chiriei și distrugerea imobilului, informează publicația locală La Tribuna de Albacete.
Leovigildo Redondo, proprietarul, a făcut public stadiul în care a găsit casa părinților săi, pe care o dăduse spre închiriere unor chiriași români prin intermediul unei agenții imobiliare.
Acesta susține că a acționat cu cea mai mare bunăvoință, dar restanțele acumulate și refuzurile succesive de plată din partea chiriașilor l-au determinat să-i denunțe la Garda Civilă.
Redondo locuiește în afara orașului Villarrobledo de ani de zile și, după ce tatăl său a decedat, a moștenit casa părintească în care a crescut. În încercarea de a întreține casa, deoarece știm cu toții că orice imobil nelocuit se deteriorează, proprietarul i-a făcut o renovare cuprinzătoare.
Apoi a pus-o la dispoziția unei agenții imobiliare, pentru a găsi un chiriaș. Ceea ce s-a și întâmplat dar șederea primului chiriaș, o persoană decentă și politicoasă, a fost de scurtă durată.
Agenția imobiliară a recomandat apoi casa rămasă nelocuită unui cuplu din România care lucrase o perioadă în Villarrobledo (oraș din provincia Albacete, parte a comunității autonome Castilia-La Mancha, vestită pentru podgoriile sale), plecase și se întorsese din nou. Aceștia au acceptat și s-au mutat imediat.
Vecinii imobilului au fost mult timp martorii scandalurilor provocate de chiriași în casa mereu plină de o mulțime de oameni care, aproape în fiecare zi, generau numeroase altercații în interiorul și în afara imobilului, determinând prezența aproape zilnică a forțelor de ordine din oraș.
Așa cum s-a consemnat la Tribunalul din Albacete, după ce și-a găsit casa complet distrusă, mărturia lui Redondo spune: „cu bună credință am oferit posibilitatea cetățenilor străini de a avea o casă în care să locuiască și ei m-au recompensat în acest fel.”
Pagubele cauzate de chiriașii români sunt acum prilej de reflecție pentru vecinii care au alte locuințe de închiriat, cărora Redondo le-a recomandat să fie foarte atenți atunci când își închiriază imobilul și să țină cont de solvabilitatea chiriașului.
De asemenea, Redondo a cerut agențiilor imobiliare să conștientizeze faptul că în spatele unui imobil se află un proprietar lipsit de apărare, care cere să se ia măsurile necesare pentru ca, pe cât posibil, să livreze casa spre închiriere unor persoane responsabile.
Așa este recomandabil și corect să se acționeze, iar în conformitate cu activitatea desfășurată, agențiile imobiliare ar trebui să monitorizeze casele și chiriașii, astfel încât să se producă o coexistență normală, sub rezerva clauzelor contractuale.