vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


S-a întors acasă după 12 ani în străinătate. Silvia creează decorațiuni pentru Crăciun unice și deosebite

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Știri - marți, 14 decembrie 2021 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Globuri, îngerași și coronițe de Crăciun realizate printr-o tehnică inovativă, cu multă fantezie și îndemânare, sunt realizările unei românce care a lucrat 12 ani de zile în străinătate, dar de trei s-a întors acasă, pe meleagurile natale de la Beclean, județul Bistrița Năsăud. Silvia Varga pictează, creează bijuterii și obiecte decorative, iar mai nou și decorațiuni pentru Crăciun din lână împâslită.

- Continuarea după publicitate -

Silvia Varga are 58 de ani și a lucrat în țară ca operator chimist, relatează Agerpres.

Unitatea la care era angajată a dat falimentat şi faptul că avea două fete de crescut au determinat-o să plece în străinătate. A muncit timp de aproape 12 ani în Italia, Austria, Germania. În urmă cu trei ani a decis că este momentul să se întoarcă definitiv acasă.

Pentru târgul de Crăciun  din acest an, de la Bistrița, a învăţat o nouă tehnică, cea de împâslire a lânii. Cu ajutorul firelor de lână şi al acelor, a dat viaţă celor mai pufoase decoraţiuni pentru pomul de iarnă. Obiectele par pictate, dar de fapt e lâna colorată care le dă aspectul respectiv.

- Continuarea după publicitate -

Femeia și-a destăinuit secretele „meseriei”

„Pe Youtube am descoperit nişte tutoriale despre împâslirea lânii şi am învăţat. Mi-am procurat materiale de pe Internet, o gamă variată. Am descoperit treptat că sunt mai multe feluri de lână. Cu cât este mai bogată paleta de culori, cu atât poţi să ‘pictezi’ mai uşor, că este chiar ca o pictură. Pur şi simplu am aşezat pâsla, firele de lână în aşa fel încât am construit un peisaj, o imagine. Pentru globuri, se împinge firul de lână în interior cu acul” a spus Silvia Varga pentru sursa citată.

 

Firele de lână de pe globuri şi coroniţe redau peisaje de iarnă, scena Naşterii Domnului, păsări sau chiar clădiri simbol din municipiul Bistriţa – Biserica Evanghelică şi ansamblul Sugălete -, iar altele au fost transformate în îngeraşi albi şi roz, cu părul bălai.

- Continuarea după publicitate -

Lucrările Silviei Varga sunt expuse spre vânzare la târgul de Crăciun din Bistriţa, organizat de primărie în colaborare cu Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud”, la „Căsuţa cu flori, pensule şi alte vise colorate”. Întregul articol îl puteți citi pe site-ul Agerpres. Foto articol: Tina Dumitrescu