Ștefan Mandachi: „Diaspora se va întoarce acasă când politicienii vor fi modele de integritate, nu lupi în haine de oaie”
Avocat, om de afaceri de succes, patronul unui lanț de restaurante fast food, al treilea în România după Mac Donalds si KFC. La doar 35 de ani, suceveanul Ștefan Mandachi, în plină pandemie, și-a extins afacerile la nivel european. Dar faima și-a câștigat-o acum doi ani, în februarie 2019, când a lansat campania de sensibilizare „România vrea autostrăzi” cu sloganul #Șîeu, devenit viral în dor câteva zile. Cu ocazia deschiderii de noi restaurante în Austria și alte țări din UE, Ștefan Mandachi a avut ocazia să intre in contact strâns cu românii din diaspora.
O postare a sa, în care îi laudă pe românii din Italia, Austria, Spania, Italia și Elveția a devenit virală. Diaspora, susține el, are un rol important: „Educă România, prin schimbarea de mentalitate”. Am folosit ocazia pentru a-l invita pe Ștefan Mandachi să ne povestească mai multe despre cum vede el, ca antreprenor, România, ce raport are cu românii de peste granițe și ce se poate face pentru a îmbunătăți situația din țară, nu doar la nivel de infrastructură.
Așa s-a înfiripat interviul de mai jos, tocmai potrivit pentru atmosfera de Crăciun cu dor de casă, învățăturile de la mănăstire, sarmale, plăcinte poale-n brâu, murături moldovenești. Un interviu din care nu au lipsit amintirile cu părinții dragi, glumele, hazul de necaz sau creionarea unor proiecte îndrăznețe.
Ai povestit pe Facebook despre întâlnirile tale cu românii din diaspora. Ce raport ai cu ei? Ai aflat povești, glume.. Poți să ne dai câteva exemple?
Ștefan Mandachi: „Cu fiecare fotografie pe care o postez pe Facebook, îmi scriu mulți români. Unii mă invită la ei acasă, alții la cafea, alții mă felicită pentru tot ceea ce fac. În limita timpului, cu unii interacționez mai mult și astfel, ajungem să ne apropiem. O glumă care-mi vine în cap acum:
– Mă Marine, tu știi ce-i aciela un chilot, băi?
– Da’ cum să nu? Ăla care chilotează avioane!”
Ești în tur prin Europa pentru a lansa restaurante Spartan, în franciză. Nouă, românilor din diaspora, ne e dor mai ales de sarmale, salată de vinete, zacuscă și mici. Ar merge o afacere internațională fast food cu mâncare românească?
Ștefan Mandachi: „Am deschis Spartan Viena, un succes fabulos. Franciza Spartan e disponibilă în toată Europa. Au fost cozi imense în Mall Donau Zentrum și mulțumesc tuturor românilor care ne-au sprijinit si ne-au devenit clienți.
Da, ar merge un concept cu mâncare românească! Totul trebuie standardizat si sistematizat în cazul unei bucătării românești. Dezavantajul ar fi că totul trebuie să fie servit proaspăt ca să-și păstreze calitățile renumite. Un restaurant românesc este mai greu de gestionat în sistem de franciză. Spartan are avantajul că totul vine ambalat, împachetat, numerotat. În locație doar se prepară cu materiile prime trimise de noi.”
Și a propos, care este mâncarea ta preferată tradițional românească? Dar cel mai bun fel de mâncare servit în viață?
Ștefan Mandachi: „Sunt gurmand. Îmi plac foarte mult sarmalele de post, cozonac cu lapte, plăcinte poale-n brâu, tochitură cu harbuz murat. Harbuzul murat este preferatul meu, aș mânca un butoi! Tata e specialist în murături. Mama făcea cea mai bună mâncare de pe planetă, dar de trei ani, nu mai e cu noi, e în cer.”
Românii muncesc pe brânci, sunt din ce în ce mai respectați în Europa
Ai trăit în România, SUA, acum călătorești în Europa. Te simți bucovinean, român, european…?
Ștefan Mandachi: „Mă simt român. În SUA nu știau mare lucru despre România și asta mă frustra. La școala de film din California, unii confundau România cu Roma. În Europa avem o identitate mai clară. Românii sunt din ce în ce mai respectați în Europa. De pildă, am locuit în Spania o lună de zile. N-am simțit nicio clipă că aș fi discriminat. În Cannes am stat o săptămână. Respect.
Toți românii care muncesc pe brânci și care-și fac meseria cu demnitate, ne-au adus un prestigiu că suntem harnici și omenoși. Evident, mai sunt și tâlhari și infractori români, dar peste tot e așa. În genere, românii sunt respectați. S-au schimbat mult lucrurile față de acum 20 de ani.”
Te-ai gândit vreodată să emigrezi? Dacă da, unde?
Ștefan Mandachi:„ De fiecare dată când văd haosul din mintea celor care ne conduc mă gândesc să mă mut, dar îmi trece rapid. Nu pot să rezist mult fără Suceava. E inexplicabil. E o energie care mă cheamă aici.”
Este cumplit de greu să nu tânjești după România
Ai recomanda românilor să se întoarcă în țară? Dacă da, de ce, dacă nu, de ce?
Ștefan Mandachi: „Aș recomanda românilor să facă exact ceea ce le cere inima lor. Pot rămâne oriunde pe planetă, atâta vreme cât sunt fericiți. Este cumplit de greu să nu tânjești după România. Este extrem de dificil să stai departe de țară. Te cheamă dealurile, ogoarele, pădurile, munții, delta, marea, mănăstirile.
Am vizitat sute de temple și mănăstiri în afară, dar niciunde nu-i ca la Sfântul Ioan din Suceava sau ca la Sihăstria Putnei ori Sihăstria Neamțului. Este o forță mai mare decât voința noastră, e în gena românului. Oricât am critica liderii noștri, România, în sine, n-are nicio vină că a ajuns pe mâna unor incompetenți. România e dulceață sufletească. România creează dependență.”
Dacă dai șpagă, îți pierzi libertatea pe viață
Vorbeai de „harababura”, de „haosul” din România. Merită să deschizi o afacere în țară? Dacă da, în ce domeniu?
Ștefan Mandachi: „Merită să investești în România dacă ai un plan foarte bine pus la punct. La noi nu există predictibilitate, aici este gaura neagră. Nu există stabilitate în mediul de business, dar cu un plan impecabil întocmit, poți reuși.
Primul lucru pe care l-aș sublinia: corectitudinea. Să nu dai șpagă. Să nu proliferezi corupția. România e plină de tâlhari corupți în administrație. Nu le da apă la moară, pentru că, dacă le dai șpagă, îți pierzi libertatea pe viață. Depinzi de ei. Te au la mână. Zero corupție, investiție în echipe, un plan bine pus la punct. Asta te poate aduce pe drumul succesului.”
Ai spus undeva că nu ești nici „cel mai frumos, nici cel mai cinstit, nici cel mai corect om”. Care e cel mai mare compromis pe care l-ai făcut în viața ta?
Ștefan Mandachi: „Cu nasul meu strâmb și chelia fresh, nu pot fi cel mai frumos, dar cinstit sunt! Sunt cel mai onest om de afaceri pe care l-am cunoscut vreodată. Am auditori, verificatori, contabili, avocați, experți, firme de supervizare cum nimeni nu are, din ce știu.
Sunt blindat din toate punctele de vedere. Mă consider unul dintre cei mai corecți antreprenori. Fiscalizez 100%. Premiez orice client care nu primește bon fiscal. E ceva unic în industrie.
Ca om, probabil că nu-s cel mai cu moț, mai greșesc, nu-s sfânt. Sunt om. A greși e omenește.”
Diaspora se va întoarce când politicienii vor fi modele de integritate, nu lupi în haine de oaie
Toți politicienii români invită românii acasă. Ce ar trebui să facă, pentru a-i convinge să se întoarcă?
Ștefan Mandachi: „Să nu mai ia șpagă. Să nu mai pună presiuni pe ei. Să întocmească un cadru legislativ predictibil. Să nu inventeze taxe și impozite peste noapte. Să fie modele de integritate. Abia atunci vor putea convinge cu adevărat românii. Românii știu ce le poate pielea. Nu poti fi lup îmbrăcat în blană de oaie și să încerci să behăi, că se distinge imediat.”
Cum vezi România peste 30 de ani? Cu mai mulți români plecați, sau cu majoritatea care s-au întors?
Ștefan Mandachi: „Sper să fie un El Dorado al Europei. O țară prosperă, unde antreprenorii sunt respectați. Doar capitalismul poate să aducă înflorire. Sper să se întoarcă tot mai mulți cu o mentalitate nouă și să facem cea mai prosperă țară. Asta visez!”
Avocat, antreprenor, realizator de filme, influencer. Dacă ar fi să alegi o singură descriere profesională, care ar fi?
Ștefan Mandachi: „Aș vrea să fiu regizor de film și să mă pot exprima cum vreau, când vreau. Să fiu liber să creez. Influencer nu mă consider, deși influențez oamenii. Filmul este pasiunea mea și voi dovedi și în acest domeniu. Filmul meu 30 de ani si 15 minute este online pe www.30deanisi15minute.ro. Toți românii din diaspora îl pot vedea și se vor convinge singuri de pasiunea mea.”
Ai votat, votezi? Ce „culoare politică” ai?
Ștefan Mandachi: „Am votat mereu. Variază votul meu în funcție de tipul de alegeri. Depinde cine candidează. În general sunt adeptul schimbărilor, dar depinde de mai mulți factori.”
Unii te întreabă de ce nu intri în politică, alții te avertizează să nu o faci. Vei candida cândva?
Ștefan Mandachi: „Mi-e greață când aud asta. Am altă misiune și alte valori.”
Care e persoana care te-a influențat cel mai mult în viață? Care e motto-ul tău?
Ștefan Mandachi: „Mama mea. Motto-ul e de la ea: „Dă-i bătaie acolo, nu te opri!”
Să presupunem că ești invitat să faci un brand de România. Cum l-ai gândi, care ar fi?
Ștefan Mandachi: „Aș angaja cei mai buni specialiști de pe planetă. Cei mai buni. Top 20 mondiali. Aș convoca toți experții de la noi. Aș face o echipă monumentală de specialiști în marketing, vânzări, management. I-aș invita în Bucovina la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Fraților, stați jos!
L-aș chema pe părintele Maxim și pe părintele Nectarie să-i binecuvânteze, sau exorcizeze după caz (surâde amuzat). Apoi, le-aș spune așa: vedeți țara asta? Vreau să fie numărul 1 pe planeta numită Pământ în următoarele domenii. Și aș enumera domenii tangibile. Nu aș fi absurd, nu m-aș lupta cu China pe producție, aș stabili obiective foarte îndrăznețe, dar tangibile. Apoi aș aduce top zece vedete pe plan mondial să promoveze planul făcut de experți.
Elveția l-a luat pe De Niro. Eu l-aș lua pe Al Pacino, Brad Pitt, Leonardo Di Caprio. Aș aloca acestei campanii un buget de 10 miliarde de Euro. Bani pe care i-aș recupera în maxim cinci ani cu un profit de 10.000% și cu beneficii pe 100 de ani lejer. Brandul de țară nu se face cu un logo, ci cu o strategie impecabilă.”
A propos de personalități internaționale. Pe cine urmărești zilnic pe Instagram, pe alte rețele de socializare?
Ștefan Mandachi: „Luptătorii de MMA, boxeri, sportivi, regizori de film.”
În România, avem două categorii de oameni: cei care fac și cei care-i înjură pe cei ce fac
Vrem o țară ca afară se spune. Unde e România, cât e România din diaspora?
Ștefan Mandachi: „Suntem departe. La noi critica e în genetică, adânc înrădăcinată. Cine nu are e criticat, cine are, e criticat. Cine face e criticat, cine nu face e criticat. Sunt două categorii: cei care fac și cei care-i înjură pe cei care fac. În Franța nu e așa. Nici în Spania sau Elveția.”
Campania #ȘîEu a fost un succes mediatic enorm. Dar, la distanță de aproape doi ani, se poate considera un succes sau un faliment, pentru că autoritățile din România nu au făcut nimic?
Ștefan Mandachi: „Nu e un eșec. Faptul că a deschis mințile a milioane de români e un succes. Impactul poate fi și peste cinci ani. Nu se știe de unde răsar oameni cu energie și care-și asumă riscuri. Care pot motiva o țară.”
Care e rolul, poziția ta în mediul de afaceri românesc?
Ștefan Mandachi: „Unii spun că sunt locomotivă. Alții că îmi risc pielea enorm. Eu nu am un rol definit, nu am o funcție. Rolul meu este simplu: salahor în afacerea mea. Scurt.”
Ce poate face generația care are acum 30, 35 de ani, pentru România?
Ștefan Mandachi: „Să nu tacă. Asta poate face în primul rând. Să facă asta, apoi vorbim de punctul doi.”