duminică, 24 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Preot român mort în Marea Britanie. În trecut a făcut greva foamei pentru dărâmarea unei statui din București

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Evenimente Știri - duminică, 9 ianuarie 2022 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Preotul român Sorin Paul Grecu, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel și a Tuturor Sfinților Români din East Ham, a decedat. Părintele era cunoscut ca cel care imediat după Revoluția de la 1898 a făcut greva foamei pentru dărâmarea statuii lui Lenin din Piața Scânteii.

Preotul se afla în spital din perioada Crăciunului, bolnav de COVID-19. Starea sa s-a înrăutățit și nu a mai putut fi salvat. Sorin Paul Grecu avea 61 de ani.

- Continuarea după publicitate -

„Ultima amintire care ne leagă este participarea sa, în toamna anului trecut, la ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai la Londra, când a oficiat, împreuna cu Părintele Constantin Popescu, o slujbă de pomenire”, a transmis Ambasada României în Regatul Unit.

Născut în România la Câmpulung, Părintele Grecu a înființat în urmă cu 29 de ani o parohie ortodoxă în Londra, care a funcționat pentru 2 ani în Ilford, apoi până în martie 1997 în Chelsea într-o clădire a British Red Cross. Între 1997 și 2012 slujbele au fost săvârșite împreuna cu preoți din biserica greacă din East Ham.

Din 15 noiembrie 2012 până în prezent Sfintele Slujbe sunt săvârșite numai în limba română, în fiecare duminică.

- Continuarea după publicitate -

La înființare, în 1993, parohia a primit numele “Sfântul Apostol Pavel”, iar din luna august 2012, cand IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a dăruit Sfântul Antimis, Hramul bisericii a devenit al “Sfântului Apostol Pavel și al Tuturor Sfinților Români”.

Părintele Sorin Paul Grecu a făcut parte dintr-o ilustră generație de absolvenți ai școlii teologice românești, într-o epocă în care regimul comunist nu respecta dreptul la viața religioasă și a fost înconjurat mereu de oameni dragi care l-au apreciat pentru modelul de slujire a lui Dumnezeu și de păstorire a sufletelor.

În perioada regimului comunist a fost persecutat de autorități, fiind unul din preoții disidenți neștiuti, dar care a devenit cunoscut de întreaga țară în primăvara lui 1990, când a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza și Lenin din București, făcând astfel loc
Monumentului Victimelor Comunismului, la a cărui dezvelire a și fost prezent în 2016.