Amenzi pentru românii întorși din străinătate care nu au completat formularul de localizare
Tot mai mulți români au ajuns să fie sancționați contravențional cu amendă, după ce au revenit în țară și nu au completat formularul de localizare.
Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF) trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Cine nu îl completează poate merge la domiciliu și să facă asta cât mai rapid, în termen de 24 de ore, în caz contrar fiind sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei.
La Direcția de Sănătate Publică (DSP) ajung doar cei care nu au reușit să completeze acest formular în timpul estimat
„Vreau să revin asupra problemei spinoase cu formularul de localizare a persoanelor. Acela trebuie completat de către toate persoanele care intră în țară, în maximum 24 de ore de la intrare. Revin cu faptul că Direcția de Sănătate Publică (DSP) primește datele de la STS, iar noi, ca instituție, nu putem intra să devalidăm sau să scoatem pe cineva din sistem. Noi primim doar persoanele care nu au reușit să completeze acele formulare în timp de 24 de ore, iar DSP trebuie să completeze acel proces verbal de constatare și urmat de sancționarea cu 2.000 de lei”, a declarat Monica Adăscăliței, director executiv Direcția de Sănătate Publică (DSP) conform Știri Botoșani.
Mai mult decât atât, dacă amenda este plătită în maximum 15 zile, atunci cetățeanul va achita doar jumătate din suma primită. „Cei care contestă această sancțiune o pot face legal, dar noi, instituțional, nu putem interveni în acest program. Sunt doar niște date pe care noi le primim”, a mai adăugat cadrul medical.
Managerul DSP a precizat faptul că persoanele întoarse din străinătate „trebuie să completeze toate rubricile, pentru că dacă nu le completează pe toate, cum ar fi seria de pe pașaport sau de pe buletin, nu se validează în sistemul informatic.”
„România s-a aliniat deciziei CE privind instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor. Acest document nu împiedică circulația, ci ne ajută să putem localiza rapid contacții unei persoane infectate și DSP-urile să poată face rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun de testare sau izolare a persoanelor infectate. E o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate. Acest certificat nu va produce, cred, niciun fel de complicații românilor care îl completează”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.