sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Bacterii care se hrănesc cu motorină descoperite recent în Antarctica. Cercetătorii vor să le folosească pentru a curăța poluarea

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Știință - vineri, 4 februarie 2022 Etichete: , ,

- Conținut sponsorizat -

O echipă de oameni de știință argentinieni folosește microorganisme originare din Antarctica pentru a curăța poluarea rezultată de la combustibili, precum și materialele plastice ajunse pe întinderile curate ale continentului alb.

Bacteriile minuscule dau iama prin deșeurile petroliere, creând un sistem natural de curățare a poluării cauzate de motorină, combustibil folosit ca sursă de electricitate și căldură pentru bazele de cercetare din Antarctica.

- Continuarea după publicitate -

Continentul de la Polul Sud este protejat de Protocolul de la Madrid, din 1961, care stipulează că trebuie păstrat într-o stare curată.

Studierea modului în care bacteriile ar putea ajuta la eliminarea deșeurilor de plastic ar putea avea o perspectivă certă pentru probleme de mediu mai largi.

„Această lucrare folosește potențialul microorganismelor native – bacterii și ciuperci care locuiesc în solul antarctic, chiar și atunci când acesta este contaminat, și face ca aceste microorganisme să consume hidrocarburile”, a spus dr. Lucas Ruberto, biochimist la CONICET (Consiliul Național pentru Știință și Tehnologie) din Argentina.

- Continuarea după publicitate -

„Ceea ce pentru noi este un contaminant, pentru bacterii poate fi hrană”. Ruberto a călătorit în decembrie împreună cu alți cercetători la Carlini, una dintre cele șase baze permanente argentiniene din Antarctica, trecând printr-o carantină, pentru a evita aducerea bolii COVID-19 pe continent, unde au existat cazuri izolate de prezență a acesteia.

Cercetătorii au efectuat sarcini de bioremediere, care presupune curățarea solului afectat de motorină, folosind microorganisme și plante indigene, proces care poate fi utilizat în vara australă și elimină aproximativ 60-80% din contaminanți.

Ruberto a precizat că echipa a ajutat microbii cu azot, umiditate și aerare, pentru a le optimiza condițiile.

„Practic, prin asta facem ca microorganismele să reducă biologic, cu un impact foarte scăzut asupra mediului, nivelul de contaminanți”, a declarat el într-un video reportaj publicat de Reuters.

Cercetătorii argentinieni au început să studieze modul în care microbii ar putea ajuta la curățarea deșeurilor de plastic. Atât combustibilii, cât și materialele plastice sunt polimeri în principiu, adică molecule formate din lanțuri lungi de carbon și hidrogen.

- Continuarea după publicitate -

„Anul acesta am înregistrat ca unul dintre proiectele grupului, căutarea microorganismelor indigene care sunt capabile să degradeze plasticul”, a spus Nathalie Bernard, biochimist și specialist în biodegradarea plasticului.

Oamenii de știință colectează mostre de plastic din mările adiacente Antarcticii și le studiază, pentru a vedea dacă microorganismele mănâncă plasticul sau pur și simplu îl folosesc ca să plutească.

„Dacă descoperim că într-adevăr degradează plasticul, următorul pas ar fi să înțelegem cum face acest lucru, astfel încât pe termen lung să putem găsi o modalitate de a pune la punct un proces biotehnologic pentru degradarea polimerului la temperatură joasă”, a adăugat Bernard.

Ruberto a spus că lucra în împrejurimile uimitoare ale Antarcticii a ajutat la motivarea cercetării.

- Continuarea după publicitate -

„A putea investiga în Antarctica este un vis devenit realitate”, a spus el. „Este un loc unic, protejat, cu ecosisteme foarte speciale”.