sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Român condamnat la 2 ani de închisoare în Austria pentru că se juca cu o lanternă laser pe un elicopter ce survola deasupra protestanților anti-COVID

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 1 martie 2022 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Un bărbat de naționalitate română, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat în Austria la doi ani de închisoare după ce, în timpul demonstrației împotriva măsurilor privind Covid-19, desfășurată la data de 20 noiembrie 2021 în piața Heldenplatz din Viena, a orbit temporar echipajul unui elicopter al poliției austriece cu ajutorul unui laser pointer (lanternă cu led care emite o lumină tip laser). Hotărârea emisă de judecători nu este una definitivă.

Românul s-a întâlnit cu fratele și prietenii săi în centrul orașului, pentru a „se plimba prin mulțime” și nu pentru a luat parte la protest. El a menționat că nu este opozant al măsurilor privind Covid-19, fiind și vaccinat, precizează publicația DerStandard. Aproximativ 40.000 de oameni erau prezente la demonstrația de mare amploare din capitala Austriei.

- Continuarea după publicitate -

„Sunt locuri mai confortabile decât o demonstrație anti-corona”, a remarcat președintele completului de judecată, Georg Olschak. „Este adevărat, dar prietenii mei au preferat să meargă acolo”, a mărturisit românul.

La ora 17:05 a avut loc prima orbire a piloților din elicopterul care supraveghea demonstrații. „În primul rând, m-am jucat cu laserul proiectându-l pe clădirile din jur”, a spus românul. „Și apoi, pentru distracție, de asemenea, pe elicopter”. El nu bănuia că laserul este atât de puternic.

Românul a recunoscut că a cumpărat dispozitivul de la o piață de vechituri. El este de profesie macaragiu și pe timp de iarnă, în întuneric, poate arăta mai ușor colegilor săi cofrajele ce trebuie legate, cu ajutorul laser pointerului. De aceea mai avea dispozitivul în buzunarul de la piept al gecii. „Nu ar fi trebuit să-l iau cu mine în acea seară”, spune cu regret românul.

- Continuarea după publicitate -

Când pilotul și operatorul său de zbor au fost orbiți pentru prima dată, elicopterul se afla deasupra clădirii Parlamentului. „Asta înseamnă aproximativ 500 până la 600 de metri deasupra solului”, a precizat pilotul. „De îndată ce este proiectat pe geamul cabinei de pilotaj, fasciculul de lumină radiază peste tot”.

Pilotul a fost nevoit să-și îndrepte privirea spre interiorul avionului, astfel încât ochii să își revină din nou. Elicopterul avea doar o viteză de 40 de noduri, ceea ce corespunde cu aproximativ 80 de kilometri pe oră. Din fericire, spune pilotul, deoarece „cu acea viteză de deplasare, am avut o anumită stabilitate”. În modul de plutire, zborul elicopterului ar fi fost mult mai vizibil dereglat.

Echipajul a contactat unitățile de poliție de la sol pentru a raporta incidentul. „Originea laserului poate fi urmărită destul de bine și limitată la o arie de zece metri”, a spus pilotul. Cu toate acestea, din cauză că mulțimea deja se mișcase, făptașul nu a putut fi depistat în acel moment.

Din motive de siguranță, toată iluminarea elicopterului a fost oprită. Când elicopterul s-a întors iar deasupra pieței Heldenplatz, la ora 17:50, a existat o altă orbire. Operatorul de zbor, care stătea în spatele pilotului pentru a filma demonstrația, se pare că s-a uitat direct în lumina laserului. „Am văzut că ceva verde a strălucit puternic”. Timp de câteva secunde, n-a mai văzut nimic.

Folosirea laserului a fost „conștientă, vizată și intenționată”, a spus pilotul. Întrebat de judecător ce s-ar întâmpla dacă nu colegul, ci el, pilotul de elicopter, s-ar fi uitat direct în fasciculul laser, acesta a spus ironic: „Da, atunci ne-am fi felicitat. Apoi s-ar fi ajuns la accident. Colegul din spate nu ar fi putut să mă ajute”, clarifică ofițerul cât de periculoasă era situația în seara zilei de 20 noiembrie, deasupra centrului Vienei.

- Continuarea după publicitate -

Cu toate acestea, operatorul de zbor a reușit să localizeze rapid agresorul la sol prin intermediul monitorului său. Când mai mulți polițiști s-au apropiat de român, „am crezut deja că am făcut ceva greșit cu laserul”, a spus inculpatul.

Când a fost întrebat cine are un laser, românul a recunoscut totul. „Am observat că îl deranjam pe pilot și nu l-am mai aprins”, a spus românul. „Într-adevăr, pentru că a fost arestat opt minute mai târziu”, a subliniat judecătorul Olschak.

„Nu-mi pot explica, îmi pare foarte, foarte rău. Regret. Vreau să-mi cer scuze. Nu știam că vă pun viața în pericol”, le-a spus inculpatul și membrilor echipajului elicopterului.

Ceea ce se pare că nu știa, era faptul că dispozitivul său nu era o jucărie, ci se încadra în a doua clasă de lasere. În acest caz, lezarea permanentă a ochilor la o distanță de 400 de metri este „probabilă”, conform unui document de la Ministerul de Interne.

- Continuarea după publicitate -

Avocatul românului, Thomas Rachholz, subliniază, de asemenea, că clientul său nu a fugit când s-a apropiat poliția și a recunoscut imediat că el a fost autorul. În discursul său de încheiere, Rachholz a pledat pentru combinația dintre o pedeapsă privativă de libertate condiționată și o amendă necondiționată, sentință care este foarte populară în vestul Austriei.

Românul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu libertate condiționată, incluzând opt luni de închisoare cu libertate necondiționată, pentru punerea în pericol cu intenție a personalului aviației. Datorită necunoștinței și mărturisirii sale anterioare, pedeapsa, care poate avea de la un an la zece ani, a fost acordată în intervalul inferior.

După o scurtă consultare cu avocatul său, pârâtul are trei zile la dispoziție să ia în considerare sentința, iar procurorul nu face nicio declarație în acest timp, astfel încât hotărârea dată marți, 1 martie, nu este definitivă.