vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Îngrijitoare română din Austria, pensie de numai 41 de euro după ce s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 4 martie 2022 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Maria, o femeie în vârstă de 72 de ani din România, a lucrat mulți ani în Austria ca asistentă medicală de 24 de ore. În 2016, femeia a suferit un accident vascular cerebral, în urma căruia primea o pensie de numai 41,40 euro. Femeia s-a luptat ani de zile nu doar cu problema ei de sănătate, ci și cu una legală, informează Heute.at.

Recent, în urma unei hotărâri definitive, Maria are dreptul la pensia minimă oferită de statul austriac. Adică o pensie de 1.522 euro pe lună, primită de la SVS (instituția de asigurări sociale pentru liber profesioniști) din Austria.

- Continuarea după publicitate -

Maria a venit la Viena în ianuarie 2010, la vârsta de 60 de ani. Lucra ca îngrijitoare, printr-o agenție. Programul său era de trei luni, după care făcea o pauză de alte trei luni. „Era ceva normal la agenție în acea vreme”, povestește fiica Mariei, Nicole, în vârstă de 44 de ani.

În Austria, Maria s-a ocupat de diferite persoane care aveau nevoie de îngrijire. „Ea făcea de toate: curățenie, călca, făcea cumpărăturile și bineînțeles se ocupa de îngrijirea persoanei. Uneori îngrijea chiar două persoane în aceeași gospodărie. La început a câștigat 800 de euro, apoi 1.200 de euro”, precizează Nicole.

Maria locuiește în cea mai mare parte cu fiica și nepotul ei, în locuința fiicei din cartierul Penzing, dar își vizita deseori fiul rămas acasă, la domiciliul său din România. „Trebuia să plătească bilet dus-întors unui autocar care ducea asistentele din România în Austria și înapoi. De vreme ce oricum trebuia să plătească acest serviciu, uneori îl folosea pentru a-mi vizita fratele”, își amintește Nicole.

- Continuarea după publicitate -

În august 2016, Maria, care avea atunci 66 de ani, a suferit un accident vascular cerebral în timp ce planta pomi fructiferi în grădina sa din România. Nicole și-a adus imediat mama înapoi la Viena și de atunci o îngrijește acasă non-stop: „La început nu putea nici să vorbească, nici să se miște. A fost complet țintuită la pat vreme de doi ani. Acum, slavă Domnului, se descurcă mai bine. Vorbește puțin, dar are nevoie de ajutor pentru mers”, spune Nicole.

La fel ca majoritatea celor aproximativ 62.000 de îngrijitoare care lucrează 24 de ore pe zi în Austria, Maria lucra ca liber profesionistă. După accidentul vascular cerebral, SVS îi plătea o pensie lunară de doar 41 euro, iar ea primea și un ajutor social pentru persoane cu handicap, de 104 euro, din România. „Am avut mari probleme financiare, nu-mi ajungea să plătesc nici măcar scutecele”, mărturisește Nicole.

Nicole a cerut așadar o indemnizație compensatorie (pensie minimă) pentru mama sa în anul 2016, dar SVS a refuzat. În consecință, fiica Mariei a mers la Tribunalul Muncii din Austria, cu susținerea avocatului Judith Gingerl.

Decizia SVS s-a bazat pe faptul că Maria nu a stat cinci ani în Austria. Tribunalul a fost de acord cu SVS în primă instanță, însă avocatul Mariei a făcut recurs. Instanța regională superioară din Viena a anulat această decizie: „Doamna nu trebuia să fi fost în Austria timp de cinci ani. Este suficient dacă a fost aici cel puțin șase luni în fiecare an”, a precizat avocatul Gingerl.

Hotărârea instanței a devenit definitivă în vara anului 2021. Maria are astfel drept de ședere permanent, precum și dreptul la prestații sociale. Din septembrie anul trecut, instituția SVS a fost nevoită să-i plătească Mariei pensia minimă de 1.522 de  euro.

- Continuarea după publicitate -

Maria (pe pat) cu fiica ei Nicole și avocata Judith Gingerl în imaginea din chenar. Sursa: Heute.at

Femeia are însă dreptul și la o plată restantă de 29.304 euro. După îndelungate tergiversări, această sumă a fost plătită în cele din urmă, dar: „SVS a solicitat o contribuție restantă de 4.999 euro, ceea ce, în opinia noastră, nu este legal. Această sumă nu este încă finalizată, vom depune o cerere de executare silită”, explică avocatul Gingerl.

Pentru Nicole, verdictul instanței înseamnă o mare ușurare financiară. „Acum nu mai trebuie să-mi fac griji dacă pot plăti medicamentele, scaunul cu rotile sau scutecele mamei. Și mama mea se simte mai bine acum”, conchide fericită fiica Mariei.