vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Român din Spania recunoscător medicilor care l-au tratat de COVID: „Mi-au salvat viața”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Informații utile Știri - vineri, 4 martie 2022 Etichete: , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Exact acum doi ani, pe 4 martie 2020, pandemia a lovit și comunitatea autonomă Galicia (Spania). Primele cazuri au fost ale unei familii din localitatea Moaña (Pontevedra), iar cea dintâi persoană pozitivă la Covid-19 a fost Daniel Aldea, un român în vârstă de 44 de ani la acea oră, care acum locuiește în Vigo. A stat atunci aproape 20 de zile la ATI și o lună întreagă în spital, relatează Faro de Vigo.

„Nu pot uita prin ce am trecut și mai ales că doctorii mi-au salvat viața, chiar dacă am fost primul pacient cu coronavirus”, spune Daniel. Înțelege că a fost favorizat de un stil de viață sănătos, „pentru că nu am băut niciodată alcool și nu am fumat”. Deși a avut unele sechele, românul dezvăluie că: „Am plămâni sănătoși și am reușit să mă întorc la locul meu de muncă”.

- Continuarea după publicitate -

Simptomele sale au început după o călătorie la Madrid pentru a-și vizita fratele, deși nici el, nici familia sa nu auziseră de Covid-19. La două zile după confirmarea testului pozitiv, Daniel a fost internat la ATI. Acolo și-a spus: „Uită de viața ta, nu mai pleci de aici”. Nu mai fusese internat niciodată într-un spital până atunci.

Au fost nevoie de 19 zile pentru a ieși de acolo. Au fost acele momente în care fiecare externare însemna un „la revedere” cu aplauze din partea personalului medical. Nu-și amintește nimic. „Eram într-o altă lume. O parte din mine era vie, iar alta era moartă”, spune Daniel.

Împreună cu el, partenera sa, fiul și nepoata ei au fost infectați la rândul lor, toți locuind la Moaña, în acel moment. A fost considerat primul focar ca și familie din Galicia. Cu toate acestea, oamenii cu care lucra nu s-au infectat. Nici cei care l-au tratat în spital. Nici ceilalți pacienți care au împărțit o cameră de spital cu el, în acea lume în care nu apăruse încă masca.

- Continuarea după publicitate -

Daniel are o mică firmă de transport de marfă. „Asta mi-a afectat foarte mult imaginea, au fost oameni care nu au vrut să mă angajeze, pentru a nu se infecta”, se plânge el. De atunci, coronavirusul s-a răspândit atât de mult încât pacienții nu mai sunt contagioși, dar Aldea, stabilit în Galicia în urmă cu două decenii, spune că firma sa are sechele mai mari decât el. „Datorită medicilor sunt în viață”, susține bărbatul român.

Aldea locuiește acum în Vigo și explică faptul că trecerea prin Covid-19 i-a lăsat sechele o lungă perioadă de timp. „Mai ales corticosteroizii, care mi s-au umflat foarte mult și sunt încă sub un tratament pe care mi l-a dat medicul de familie. Dar în plămâni am totul bine. S-au vindecat minunat, fără cicatrici, nu am dureri, pot să muncesc și să respir bine”.

După 19 zile petrecute la ATI, nu a putut să se întoarcă acasă până la 1 aprilie. „Am fost în concediu până în septembrie 2020”, își amintește Daniel.

Într-un moment în care Spania iese din al șaselea val al pandemiei și numărul de infectați nu încetează să scadă, primul infectat din zona Vigo este optimist.

„Cred că trecem peste, pentru că sunt mult mai puține infecții și mai puține riscuri. Cred că oamenii au mult mai multă grijă de ei înșiși, își curăță mâinile, se dezinfectează și suntem cu toții mai adaptați la boală”, spune el.

- Continuarea după publicitate -

În ultimii doi ani a reușit să se întoarcă la activitatea sa în sectorul transporturilor, deși un accident l-a forțat să-și mai ia un concediu medical, „dar nimic asemănător cu ceea ce am suferit de coronavirus”, a adăugat Daniel.

În acel temut prim val au fost diagnosticate 11.453 de persoane infectate cu coronavirus în Galicia. Din cei jumătate de milion de pacienți înregistrați de când Daniel Aldea a fost testat pozitiv, aproape două treimi sunt din acest ultim al șaselea val.

Uneori, Daniel pare că nu vorbește despre el. Sau poate se referă la un alt Daniel, dintr-o altă viață. „Când aud oamenii spunând că e mult coronavirus și multe decese… uneori îmi amintesc”, spune el.

Retrăiește acele momente confuze când a fost diagnosticat cu Covid-19, în urmă cu doi ani. Atunci fusese internat în spital de trei zile cu diagnosticul de pneumonie bilaterală severă. Nu auzise niciodată de coronavirus. „Nu rău, ci am avut un moment mai rău decât rău!”, conchide Daniel.