O actriță de origine română numită la conducerea Academiei Germane de Film. „Este una dintre cele mai populare actrițe din Germania”
Alexandra Maria Lara, o cunoscută actriță germană de origine română, în vârstă de 43 de ani, va conduce împreună cu regizorul, scenaristul și producătorul german Florian Gallenberger, în vârstă de 50 de ani, Academia Germană de Film. Această mare onoare i-a fost acordată Alexandrei Maria în cadrul adunării generale de duminică, 3 aprilie, de la Berlin, când cei doi au fost aleși ca noul cuplu conducător al acestei instituții de către membrii Academiei.
Evenimentul a fost anunțat luni, 4 aprilie, de Academie într-un comunicat de presă. Cei doi nou aleși îl urmează pe fostul lider, actorul Ulrich Matthes, în vârstă de 62 de ani. După trei ani de mandat, acesta a decis să nu mai candideze la postul de lider. Academia Germană de Film are în jur de 2200 de membri din diferite domenii ale filmului. Similar cu acordarea Oscar-ului din SUA, membrii Academiei decid cine câștigă Premiul Filmului German. Premiul anului 2022 va fi acordat la data de 24 iunie.
„Cu profund respect pășim pe urmele mari pe care Ulrich Matthes le lasă după trei ani de mandat. Dar suntem bucuroși să acceptăm această provocare. Cei doi termeni, apreciere și percepție, sunt aproape de inimile noastre și ar trebui să caracterizeze președinția noastră”, au explicat Lara și Gallenberger.
În conformitate cu ideea Academiei, cuplul conducător vrea să întărească întreaga comunitate a realizatorilor de film. „Vrem să continuăm să creștem împreună, vrem să fim deschiși unul față de celălalt și să tratăm prestația colegilor noștri cu respect. Scopul pe care îl împărtășim cu toții este să oferim filmului german vizibilitatea pe care o merită”.
Născută la București, Alexandra Maria Lara a avut o largă apreciere internațională în 2004, cu rolul secretarei lui Hitler, Traudl Junge, în „Der Untergang”.
„Astăzi este una dintre cele mai populare actrițe din Germania și este, totodată, solicitată la nivel internațional”, scrie ziarul german Stuttgarter Nachrichten.
Printre cele mai de succes filme ale ei se numără „Pescarul și soția lui”, „Unde este Fred?”, „Control”, „Complexul Baader Meinhof”, „Cazul Collini” și „The King’s Man: The Beginning”. De asemenea, actrița germano-română a fost apreciată de fani în miniseria „8 Martori” și în filmul pentru copii „Alfons Zitterbacke – Haosul s-a întors!”.
Co-președintele Gallenberger, care scrie și scenarii, a regizat comedia „E doar o fază, iepuraș!”, adaptarea literară „Dezertorul” și drama „Colonia Dignidad” cu Daniel Brühl și Emma Watson. A câștigat un Oscar în 2001 pentru scurtmetrajul „Quiero Ser”, unde spune povestea copiilor străzii care se luptă să supraviețuiască în Mexico City.
Academia Germană de Film a fost deja condusă de câte doi lideri în trecut, de exemplu după înființarea sa în 2003, de către Senta Berger și Günter Rohrbach. În timpul recentului mandat al lui Matthes, din cauza pandemiei, cinematografele au trebuit să se închidă luni de zile, iar filmările au fost, de asemenea, dificile.
În plus, a existat o dispută internă cu privire la o acțiune video, denumită în social-media „#allesdichtmachen”, în care mai mulți cineaști au încercat să comenteze satiric politica din timpul pandemiei.