luni, 25 noiembrie 2024
Informația fără granițe


O româncă din Marea Britanie denunță că i s-a cerut un „act suplimentar de identitate” la întoarcere în această țară. Pașaportul românesc nu era de ajuns

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 13 iunie 2022 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Andreea Dumitrache, de naționalitate română și Lara Parizotto, de naționalitate italiană, sunt două femei cu statut de rezident stabilit în Marea Britanie. Totuși, ele au întâmpinat recent dificultăți pentru a se reîntoarce în Regatul Unit, deoarece companiile de transport aerian easyJet și, respectiv, Ryanair le-au cerut „acte suplimentare de identitate” pentru recunoașterea lor.

Deopotrivă, femeile făceau câte o simplă călătorie din Spania, cu bilete europene. Ele au fost nevoite să suporte dezamăgirea prezentării unui act de identitate suplimentar, ambele susținând faptul că au fost într-un pericol real ca personalul companiilor de zbor să le respingă îmbarcarea în avionul către Marea Britanie.

- Continuarea după publicitate -

Andreea Dumitrache susține că a experimentat un caz „abuziv” cu câteva zile în urmă, pe 28 mai 2022, în timp ce se îmbarca pe zborul easyJet U26046, de la Palma de Mallorca la Bristol.

Ea a informat cotidianul The Independent că, deși s-a îmbarcat cu pașaportul ei românesc și, de asemenea, cu permisul de îmbarcare, o angajată a unei companii aeriene a întrebat-o dacă poate să-i prezinte un act de identitate suplimentar.

„La început mi-a dat ca exemplu un card de debit. Așa că i-am prezentat două dintre cardurile mele bancare.

- Continuarea după publicitate -

„După aceea, angajata companiei aeriene s-a răzgândit și mi-a spus că are nevoie de un act de identitate cu fotografie și mi-a cerut permisul de conducere, dar am informat-o că nu am unul.

„După aceea mi-a cerut cartea de identitate, pe care chiar nu o aveam la mine”.

Andreea Dumitrache menționează că nu li s-au cerut documente suplimentare celorlalți pasageri.

„Am continuat să-i explic, dar răspunsul ei a fost în mod constant același: să-i ofer un document de identitate suplimentar sau pur și simplu nu-mi va permite să mă îmbarc”.

„A fost groaznic – cineva mă anunța că nu am permisiunea de a merge la rezidență. M-a făcut să mă simt cu adevărat străină”, susține ea.

- Continuarea după publicitate -

„Fiecare persoană stătea pur și simplu acolo, fără a pretinde nimic. Asta m-a făcut să mă simt de-a dreptul neplăcut”.

În cele din urmă, Andreea a încercat să prezinte personalului easyJet o dovadă a statutului său în Marea Britanie – deși nu este ceva ce companiile aeriene inspectează în mod constant – prin intermediul site-ului gov.uk. Totuși, personalul a refuzat acest lucru, potrivit spuselor româncei: „Nu le-a păsat, au privit în gol la site”.

Atât Dumitrache, cât și Parizotto beneficiază de „The3Million”, o campanie de organizare a călătorilor din U.E. care locuiesc în Marea Britanie și, de asemenea, care susține că nu există nicio bază pentru obligația unei identificări suplimentare.

„Am avut destul de multă bătaie de cap. Am spus că nu au voie să facă asta. Mă gândeam la orice altă persoană care ar putea să nu-și recunoască drepturile legale în această situație și, de asemenea, să nu aibă puterea de a se apăra”, povestește Andreea.

- Continuarea după publicitate -

Ea a fost ținută separat de către personalul easyJet, în timp ce restul oaspeților s-au îmbarcat, după care aceeași angajată a companiei aeriene s-a întors să o vadă.

„Când s-a întors, în sfârșit și la mine, ea pur și simplu m-a întrebat care este adresa mea”, povestește Andreea.

„Am rămas perplexă. I-am comunicat adresa mea și, apoi, ea mi-a permis să mă îmbarc”.

EasyJet afirmă pe site-ul propriu: „Toți clienții care efectuează un zbor în călătorii globale trebuie să dețină fie o carte de identitate națională, fie un pașaport legitim UE/SEE/Elveția, și acolo unde este necesar, o viză legitimă”.

- Continuarea după publicitate -

Pe de altă parte, prietenul apropiat al doamnei Parizotto a consemnat experiența acesteia cu un angajat al unei alte companii aeriene – despre care ea susține că aparține personalului Ryanair – la evacuarea din terminalul de zbor din Barcelona, ​​așteptând să se îmbarce pe cursa FR6267, pe 30 mai.

În videoclip, angajatul Ryanair îi cere doamnei Parizotto un act de identitate suplimentar; inițial, el susține ferm că verificările sunt arbitrare și ar putea fi solicitate oricărui pasager.

Cu toate acestea, atunci când este examinat, lucrătorul precizează că verificarea se datorează faptului că „biletele italiene sunt de obicei false” și mărturisește, de asemenea, că personalului i se cere să verifice biletele „italiene sau grecești… franceze”.

Când Lara Parizotto cere recunoașterea motivului pentru verificările suplimentare, reprezentantul companiei aeriene întreabă: „Doriți să zburați sau nu?”

Angajatul Ryanair din videoclip solicită „ceva care pretinde că sunteți dvs. și actul dvs. de identitate sau încă o înregistrare”.

Când clientul refuză încă o dată, angajatul explică: „Va trebui să-mi sun managerul și, de asemenea, este posibil să nu zburați, așa că este mult mai bine dacă mi-l prezentați”.

- Continuarea după publicitate -

„Asta dezvăluie pur și simplu faptul că această condiție de migrare electronică în Regatul Unit nu este utilizată așa cum a sugerat cabinetul Office (al guvernului britanic), din cauza faptului că, atunci când este verificat pașaportul meu, acolo se arată că am rezolvat, de fapt, statutul”, a informat Lara Parizotto cotidianului The Independent.

„Totuși, ei solicită un act de identitate suplimentar”, adaugă italianca. „Asta este ceea ce face condiția electronică”, este de acord Andreea Dumitrache. „Dacă aș fi avut un back-up fizic, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”.

Un reprezentant al companiei Ryanair a declarat: „Ryanair are obligația de a garanta că pasagerii sunt înregistrați în mod corespunzător înainte de sosirea lor în Regatul Unit. Cu toate acestea, de obicei, o verificare a actului de identitate este cerută doar dacă am obținut de fapt o notificare de la cabinetul Office, prin care ne anunță clienții îndoielnici.

„Ne implicăm împreună cu reprezentanții de la Barcelona pentru a garanta că se efectuează verificări suplimentare acolo unde este necesar”.

În paralel, un reprezentant al companiei easyJet a declarat: „EasyJet colaborează cu atenție cu autoritățile din întreaga noastră rețea și, de asemenea, aderă la sprijinul acestora pentru a garanta siguranța și securitatea tuturor clienților și personalului. Obligația easyJet este de a verifica tuturor clienților documentele adecvate pentru locația lor, indiferent de cursă.

„Conectăm persoane care zboară cu noi în peste 30 de țări, așa că nu există niciun teritoriu în organizația noastră pentru discriminare de orice fel. Siguranța și securitatea tuturor oaspeților și, de asemenea, a personalului este cea mai mare prioritate a easyJet”.

Un reprezentant al cabinetului Office a declarat că sprijinul guvernului federal al Marii Britanii clarifică faptul că un document de identificare legitim al unei persoane este necesar ca acesta să intre în țară. De asemenea, s-a clarificat faptul că funcția de „notificare a companiilor aeriene” anumitor oaspeți este atribuită „Indexului de Precauție”, care este o caracteristică diferită de verificările obișnuite ale companiilor aeriene.

Reprezentantul guvernului a adăugat: „De peste 20 de ani, toți furnizorii de servicii aeriene au fost de fapt chemați pentru a garanta că oaspeții care vin în Marea Britanie au documentele potrivite. Guvernul federal nu stabilește ce curse sau proprietari de vize primesc mai multe verificări de la compania aeriană”.