vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Român din Marea Britanie salvat de medici după o operație care a durat circa 10 ore. Suferea de o afecțiune rară

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 2 iulie 2022 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Radu Viziru, un inginer de naționalitate română în vârstă de 53 de ani, rezident în cartierul londonez Ealing, a fost diagnosticat cu o afecțiune rară după ce o evaluare medicală obligatorie de la locul său de muncă i-a detectat un suflu sistolic la inimă.

Românul tocmai lucra la 70 de metri sub Tamisa – în cadrul proiectului în valoare de 4,1 miliarde de lire sterline denumit „Super Sewer”, un canal lung de 25 km care urmărește să curețe fluviul și să protejeze fauna sălbatică – când a fost îndemnat să-și contacteze medicul de familie.

- Continuarea după publicitate -

„Operez utilaje, inclusiv imensa mașină de foraj tunel folosită pentru excavarea pământului dintre Londra și Valea Tamisei. Deoarece lucrăm adânc sub pământ, o cerință de lucru este să fim extrem de apți în cazul în care trebuie să evacuăm în caz de urgență – de exemplu, dacă cineva este rănit în tunel, cum ar fi un atac de cord sau orice altceva, iei o targă și îl scoți cât mai repede posibil. Trebuie să fii cu adevărat în formă, să alergi 300 de metri, să cari butelia de oxigen, targa și victima”, a declarat Radu pentru cotidianul MyLondon.

„Prin urmare, avem controale medicale la fiecare trei luni pentru a ne asigura că suntem într-o stare de sănătate bună – cum ar fi controalele de înălțime și greutate, colesterolul, glicemia, auzul, vederea, tensiunea arterială”. Controlul tensiunii arteriale i-a depistat o bătaie rapidă a inimii, iar Radu a fost scos din echipa unde lucrase timp de 15 ani, și i s-a spus să ia legătura cu medicul de familie”, a mai spus el.

Originar din România, Radu locuiește în vestul Londrei de 25 de ani și, înainte de „Super Sewer”, a lucrat la linia „Elizabeth Line” (un transport feroviar hibrid de frecvență ridicată și un serviciu de tranzit rapid în Londra și suburbiile sale).

- Continuarea după publicitate -

După efectuarea controlului medical, conaționalul nostru a fost trimis pentru o scanare RMN la Spitalul Hammersmith. Medicii au diagnosticat atunci hipertensiune pulmonară tromboembolică cronică (CTEPH), caracterizată prin cheaguri de sânge pe plămâni.

El a fost trimis apoi la Spitalul Royal Papworth din Cambridge, singurul spital din Marea Britanie care efectuează operații chirurgicale ce salvează vieți.

Conaționalul nostru a fost supus unei operații, numită endarterectomie pulmonară (PEA), care încearcă să elimine cheagurile de sânge din plămâni și durează până la 10 ore, în timpul acesta pacientului fiindu-i drenat tot sângele și corpul său fiind răcit la jumătate din temperatura normală.

Fără această operație, pacienții cu CTEPH au un prognostic de viață de maxim cinci ani. De aceea, Radu spune că le mulțumește stelelor sale norocoase pentru că starea lui a fost remediată într-un stadiu incipient.

„M-am simțit foarte bine și nu am avut simptome. M-au descoperit într-un stadiu foarte incipient, slavă Domnului”, a ținut să mai precizeze Radu.

- Continuarea după publicitate -

Radu Viziru, după ce a fost supus operației care i-a salvat viața. Foto: MyLondon.news.

Ek estimează că acum este la 85 la sută din starea sa anterioară de sănătate și speră să revină la proiectul „Super Sewer”, cu condiția ca medicii Spitalului Hammersmith să-i dea undă verde. Românul nostru este îngrijit acum de soția sa, Lăcrămioara, în vârstă de 51 de ani, și de cei doi fii, Cătălin, de 35 de ani și Răzvan, de 20 de ani.

„A fost o mare îngrijorare când mi s-a spus prima dată despre un posibil cheag. Sunt atât de recunoscător pentru toată îngrijirea pe care am primit-o, și echipelor de la Royal Papworth de dinainte, în timpul și după operație. Mă simt grozav să mă întorc acasă cu soția mea, la serviciu și să-mi trăiesc din nou viața. Este uimitor. Mulțumesc NHS, vă consider pe toți niște zei”, a mai mărturisit Radu.

Simptomele comune ale afecțiunii CTEPH includ dificultăți de respirație, în special în timpul exercițiilor fizice sau la urcatul scărilor, oboseală, umflarea picioarelor și amețeli. Poate fi dificil de diagnosticat, deoarece aceste simptome sunt similare cu alte afecțiuni. Dr. John Taghavi, chirurg consultant, a efectuat operația maraton a lui Radu alături de Dr. Joe Arrowsmith, consultant anestezist.

- Continuarea după publicitate -

Chirurgul a conchis: „Operația lui Radu a fost foarte reușită datorită muncii în echipă a tuturor celor implicați în sală, pe baza îngrijirii critice din secția de chirurgie. Este grozav să aud că a revenit la muncă și a revenit la normalitate. CTEPH este o afecțiune care limitează și scurtează viața dar, pentru majoritatea pacienților care au suferit această intervenție chirurgicală, nivelul de activitate, calitatea vieții și speranța lor de viață se vor îmbunătăți semnificativ după tratament”.