luni, 25 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Scandalul dintre o familie de români stabilită în Spania și proprietarul apartamentului închiriat: „Suntem români, dar nu și proști!”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 1 februarie 2023 Etichete: , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

O familie de români care locuiește în orașul spaniol Lugo (comunitatea autonomă Galicia) se apără de acuzațiile de deteriorare ale apartamentului în care locuiește din anul 2021, în timp ce proprietarul spaniol al clădirii recunoaște că proprietatea sa are probleme și dorește ca chiriașii români să o părăsească pentru că nici ei nu plătesc chiria, după cum relatează El Progreso.

- Continuarea după publicitate -

Elena Mădălina a precizat că ea și ceilalți membri ai familiei sale trăiesc în orașul spaniol Lugo (comunitatea autonomă Galicia) de 16 ani și că au plătit întotdeauna chiria, până în decembrie anul trecut.

Românii nu acceptă să fie numiți intruși

N-au mai plătit chiria de două luni din motive pe care le consideră justificate, iar acum Elena se consideră jignită și supărată pentru că ceilalți o numesc intrus (denumire dată celor ce locuiesc ilegal în clădiri nelocuite sau pe terenuri neutilizate).

- Continuarea după publicitate -

„N-am trăit niciodată fără să plătesc. Nu mă pot numi intrus. Suntem o familie, trăim cum putem, avem copii educați, care merg la școală”,mărturisește ea, în timp ce soțul ei, Mario Drăgan, subliniază: „Suntem români, dar nu proști. Ne facem datoria, iar proprietarul apartamentului nu ne respectă”, spune el.

Din iulie 2021, familia de români locuiește la etajul cinci al clădirii situate pe Rua Otero Pedrayo, conform contractului care este valabil până în luna iulie a acestui an.

Ei plătesc lunar „200 de euro pentru chirie”, explică membrii familiei în timp ce arată mai multe chitanțe cu presupusa semnătură a proprietarului imobilului. Aceștia suportă și facturile, cum ar fi apa și electricitatea, așa cum se precizează în contractul de închiriere.

Condiții de trai improprii

„Ultima pe care am primit-o este din noiembrie pentru că – explică Elena – în decembrie l-au avertizat pe proprietarul apartamentului că nu îi vor mai plăti chiria până nu va repara scurgerile de apă care apar în trei camere ale casei, bucătărie, baie și o camera.

- Continuarea după publicitate -

Fără a socoti balconul, acoperit cu folie de plastic găurită ca o sită, după cum arată filmările înregistrate cu câteva zile în urmă. Alte înregistrări și fotografii arată bucăți din tavan cu tencuiala care se desprinde și apă care picură pe podea și pe perete.

Chiriașii spun că scurgerile au început în octombrie anul trecut și că încă de atunci i-au cerut proprietarului să le repare. Întrucât acesta nu a răspuns solicitării, au apelat la un avocat și i-au transmis o declarație printr-un burofax (o comunicare fiabilă în Spania, cu certificarea conținutului utilizat atunci când valoarea probantă a acestuia este exactă sau trimiterea sa urgentă).

Proprietarul a răspuns cu un altul, în care le-a cerut să părăsească casa și le-a iertat datoriile. „Dar nu vrem să plecăm. Unde mergem, iarna, pe ploaia și frigul ăsta?!”, a mărturisit Mario, care de când a fost concediat de la o firmă din sectorul construcțiilor, ca și alți colegi, își câștigă existența mergând la muncă la munte, în domeniul forestier.

Este aceeași oportunitate de muncă pe care a găsit-o unul dintre fiii săi, de vârstă majoră, care are o fetiță și locuiește cu ei, precum și cu un frate mai mic. Veniturile familiei sunt completate cu ajutorul social perceput de mamă, care suferă de insuficiență cardiacă, asigură el.

- Continuarea după publicitate -

Când familia de români a ajuns la apartamentul din Rua Otero Pedrayo, deja trebuia să se ocupe de renovarea lui. Conform contractului pe care ei îl arată jurnaliștilor, el avea doar mobila de bucătărie și nimic altceva.

„L-am zugrăvit cu ajutorul unui spaniol, care poate fi martor, și l-am îngrijit cât de bine am putut. Trebuia să vezi cum era înainte”, spune Elena. Vara trecută însă a apărut o problemă mai mare. Centrala pe gaz s-a stricat, potrivit chiriașilor, iar proprietarul a refuzat să-i schimbe o piesă care costă 105 euro.

„Ne-am reparat-o singuri, dar poate fi periculos, pentru că aprindem cazanul cu un aprinzător lung. Proprietarul ne-a spus să încălzim apa pe aragaz pentru a face duș, că așa s-a spălat și el în tinerețe. Dar domnule, suntem în secolul XXI, i-am spus noi”, spune Mario, deși Elena pare cea mai supărată.

„I-am spus că o să-i plătesc cele două luni pe care i le datorăm dacă îmi repară acoperișul și nu vrea. El spune că va merge în instanță. Ei bine, dacă el merge, vom merge și noi. Vom plăti avocatul puțin câte puțin, așa cum putem. Nu le voi permite să-mi spună intrus”, explică Mario.

- Continuarea după publicitate -

Replica proprietarului

Felix Lopez a explicat că el împreună cu alți nepoți ai proprietarului apartamentului s-au ocupat de caz din septembrie anul trecut, pentru că mătușa lor (proprietarul de drept al clădirii) este bolnavă și că, cel puțin din acel moment, chiriașii români îi datorează toate chiriile, cu excepția lunii noiembrie, pe lângă costurile cu apă și electricitate, deoarece ei nu au plătit niciodată utilitățile.

El a precizat că proprietarul a dat spre închiriere și etajul patru și parterul și că nu a avut niciodată probleme cu acei chiriași. În ceea ce-i privește pe chiriașii de la etajul al cincilea a recunoscut că în decembrie a primit un burofax prin care îl anunțau că nu vor continua să plătească pentru că apartamentul nu îndeplinește cerințele de locuit.

Proprietarul a răspuns cu alt burofax în care le-a cerut să plece din casă și să le anuleze datoria. Lopez a spus că proprietarul este conștient că apartamentul are nevoie de reparații, dar susține că pentru a-l renova trebuie să fie gol și recunoaște că nu are niciun interes ca familia de români să continue să locuiască acolo, pentru că nu dorește „oameni care nu sunt conformi”.

El a precizat că, pe lângă faptul că nu plătesc, în locuință sunt mai multe persoane decât cele autorizate prin contract și că desfășoară o activitate care deranjează restul vecinilor, cum ar fi colectarea unor deșeuri din containere și depozitarea lor în apartament.

Lopez a menționat că problemele respective nu au apărut peste noapte și că dacă familia de români nu se simte confortabil în apartament ar trebui să caute altul. „Nu le spunem că trebuie să plece mâine. Îi lăsăm să caute, să găsească și apoi să plece”, a conchis nepotul proprietarului.