Peste 100 de constructori arestați în Turcia după ce 5.700 de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului
Ankara înființează unități de investigație privind infracțiunile legate de cutremur, peste 100 de constructori de clădiri prăbușite în urma cutremurului au fost arestați.
Autoritățile turce au arestat sâmbătă peste 100 de constructori din cele 10 provincii afectate de cutremurul de luni, 6 februarie, care a provocat peste 28.000 de morți în Turcia și Siria. Bilanțul dramatic ar putea fi de două ori mai mare, avertizează ONU
Prăbuşirea brutală a unor clădiri, care a arătat proasta lor construcţie şi care nu le-au lăsat practic nicio şansă locuitorilor, a stârnit furie în întreaga ţară.
Arestații sunt persoane care au participat la construcția unora dintre clădirile prăbușite și sunt suspectați că ar fi încălcat regulile de construcție, a transmis ANSA care a citat agenția de presă Anadolu.
Ministerul Justiției a autorizat aproape 150 de procurori locali să înființeze „unități de anchetă privind infracțiunile legate de cutremur”. Procurorii vor putea pune în mișcare dosare penale împotriva tuturor „constructorilor și autorilor” prăbușirii imobilelor care nu au respectat regulile de construcție existente, introduse după un dezastru similar în 1999.
Un astfel de antreprenor este Mehmet Yasar Coskun, responsabil pentru construirea unui condominiu de lux cu 12 etaje și 250 de apartamente în provincia Hatay. Întreaga clădire a fost pusă la pământ de cutremur.
Bărbatul a fost arestat vineri pe aeroportul din Istanbul în timp ce încerca să părăsească țara spre Muntenegru, a transmis Anadolu. Procurorii din Istanbul au ordonat arestarea lui după ce i-au descoperit planurile de a părăsi țara.
Și Hasan Alpargün, proprietarul unei companii care a construit clădirile distruse în orașul Adana, a fost reținut sâmbătă la Nicosia, în Cipru.
Antreprenorul İbrahim Mustafa Uncuoğlu a fost, de asemenea, reținut sâmbătă la Istanbul pentru presupuse inspecții defectuoase ale apartamentelor Bahar, care s-au prăbușit în epicentrul cutremurului din Gaziantep.
Misiunile de căutare-salvare sunt fără oprire în Turcia, dar șansele să mai fie găsiți oameni în viață sunt tot mai puține.
Autoritățile de la Ankara iau în calcul oprirea acestor misiuni și trimiterea de buldozere pentru a curăța munții de moloz înainte să izbucnească epidemii. Clădirile prăbușite sunt peste 5.700 în toată țara, iar bilanțul victimelor a depășit 28.000 de morți în Turcia și Siria.