Meseria, brățară de aur. Doi români și-au deschis în Marea Britanie o ceasornicărie
Liliana și Cristi Briniuc, doi români, soț și soție, care au plecat acum 8 ani din țara natală în Marea Britanie, au reușit să înființeze cu succes o afacere bazată pe reparații de ceasuri și recondiționări de ceasornice și orologii vechi, prin curajul și ambiția soției combinate cu priceperea soțului. Povestea lor este relatată de publicația britanică Somerset Live în urma unui interviu luat Lilianei Briniuc.
După ce Liliana și-a pierdut afacerea din România într-un incendiu, a luat curajoasa decizie de a-și părăsi temporar casa în care locuia împreună cu Cristi, pentru a găsi o slujbă mai bine plătită în Anglia.
Astfel, soția a plecat în Marea Britanie în anul 2015, după ce magazinul alimentar, pe care îl deschisese în localitatea sa de domiciliu și la care muncise atât de mult să îl construiască, fusese mistuit de un incendiu.
„Am pierdut totul. A fost o perioadă foarte grea”, a mărturisit Liliana. În ciuda eforturilor sale disperate de a găsi o slujbă decentă în țara sa natală, Liliana nu a avut noroc și atunci s-a hotărât să plece în străinătate.
Cu numai 60 de lire sterline în buzunar și o valiză cu haine, ea a făcut călătoria în Marea Britanie – lăsându-l pe soțul ei, Cristi, în micul sat românesc din județul Suceava, situat la 32 de kilometri de granița cu Ucraina, pentru a-și continua meseria de ceasornicar.
Ajunsă în Regatul Unit în mai 2015, Liliana și-a găsit de lucru ca îngrijitoare și locuia într-una din camerele destinate personalului unei firme de îngrijire din Portishead, un oraș de coastă situat în districtul North Somerset din comitatul Somerset.
Timp de cinci luni de zile a economisit cea mai mare parte din banii câștigați, sumă cu care a reușit să găsească o proprietate oferită spre închiriere în localitatea Clevedon din același district, și imediat a organizat lucrurile astfel încât soțul ei să i se alăture.
„În toată căsnicia noastră nu am petrecut niciodată o zi separați. A fost atât de greu să-l las în România. El este viața mea”, a mărturisit Liliana.
Ajuns în Marea Britanie, Cristi a încercat să-și găsească de lucru. Dar din cauza cunoștințelor limitate privind limba engleză, i s-a părut ceva imposibil. Liliana a continuat să lucreze în ture de noapte ca îngrijitoare, doar pentru a-și putea petrece zilele cu Cristi.
Într-o bună zi, Lilianei i-a venit ideea să împărtășească talentele soțului ei de ceasornicar pe rețelele de socializare, pentru a vedea dacă este nevoie de un astfel de serviciu la nivel local.
În tinerețe, Cristi urmase timp de 18 luni cursurile unei școli de specialitate din România care își învăța elevii să fie bijutieri, opticieni și ceasornicari. Atât de fascinat a fost Cristi de meșteșugul de a repara ceasuri, încât a decis să-și facă meseria cu normă întreagă și chiar să-și înființeze o afacere în România.
Tocmai pentru că îi cunoștea această pasiune. Liliana a organizat lucrurile astfel ca uneltele și sculele lui Cristi rămase în casa lor din România să fie transportate în Marea Britanie într-o dubă.
Apoi, isteața noastră conațională a început să facă reclamă talentelor soțului ei pe Facebook. Chiar a doua zi, trei persoane au bătut la ușa locuinței lor, solicitând serviciile lui. „Prima sa reparație i-a adus 25 de lire sterline. A fost ca un dar de la Dumnezeu”, și-a amintit Liliana.
Ulterior, clienții mulțumiți de serviciile conaționalului nostru au început să-l recomande pe Cristi altora, iar afacerile au început să crească progresiv, ceea ce a determinat cuplul să deschidă un mic atelier de ceasornicărie în incinta Tudor Market din orașul Weston-super-Mare (Somerset) în octombrie 2017.
„Îmi amintesc că un bărbat a venit cu un ceas cu cuc, care era de la mama lui. Era demontat în bucăți într-o cutie. Cristi i l-a reparat. A fost atât de fericit, că ne-a plătit în plus 20 de lire sterline”, și-a amintit Liliana.
Vestea s-a răspândit repede, iar oamenii au început să stea la coadă în fața micului atelier, pentru a primi ajutorul lui Cristi la repararea acelor ceasuri dragi lor, care în timp se defectaseră.
Deoarece făcea zilnic naveta între domiciliul din Clevedon și Weston-supr-Mare, unde lucra, Liliana a fost mereu dornică să găsească un sediu în orașul în care locuia.
„Când unul dintre clienții mei a spus că există un atelier care a apărut lângă Curzon Cinema, am știut că trebuie să-l obținem”, a spus Liliana.
În consecință, familia Briniuc și-a relocat afacerea – denumită acum „The Best of Times” – la micul atelier de pe Old Church Road, care a fost inaugurat în februarie.
De atunci, ceasornicarul român a avut un flux constant de clienți, care îi aduc tot felul de ceasuri la reparat – de la ceasuri de mână la barometre și de la pendule de podea până la ceasuri de birou.
Cristi, căruia îi place în plus pictura și sculptura ca hobby-uri, realizează manual cadrane pentru unele ceasuri. „Nu există nimic ce să nu poată repara”, a spus râzând Liliana.
„A lucrat la tot felul de branduri de ceasuri de la Cartier la Rolex. Unele dintre ceasurile și orologiile aduse la reparat sunt moșteniri de familie și au o mare valoare sentimentală pentru oameni”. Magazinul atractiv din orașul de coastă este acum împodobit cu o mulțime de ceasuri de la clienți care urmează să fie reparate.
Atelierul celor doi soți cumpără și ceasuri second-hand pe care Cristi le repară și apoi le vinde. Pe lista de așteptare sunt și șase persoane cu pendule de podea, pentru ca Cristi să le readucă la gloria de odinioară.
„Relocarea afacerii la Clevedon a fost minunată, iar comunitatea locală atât de primitoare. Am parcurs un drum lung de când am plecat din România cu doar câteva lire și o valiză cu haine pe numele meu”, a conchis fericită Liliana.
Atelierul „The Best of Times” este deschis între orele 11:00 și 16:00. Pentru informații suplimentare puteți suna la 07447 692340.