Zeci de muncitori români exploatați în străinătate. Despăgubiri de peste 4,3 milioane de euro
17 persoane aflate la conducerea unor firme de construcții din Franța au fost judecate la Tribunalul din Bordeaux (Nouvelle-Aquitaine) și condamnate la închisoare pentru exploatarea muncitorilor proveniți din România și Polonia în perioada 2011-2016.
După cum relatează publicația franceză La Depeche, inculpații trebuie să plătească în plus despăgubiri în valoare totală de 4,6 milioane de euro către Urssaf („Unions de recouvrement des cotisations de securite sociale et d’allocations familiales”, respectiv Asociațiilor pentru colectarea contribuțiilor la asigurările sociale și la prestațiile familiale).
Tribunalul Bordeaux a condamnat recent managerul unei companii din industria construcțiilor la cinci ani de închisoare (dintre care trei cu suspendare) și o amendă de 20.000 de euro, fiind pus sechestru pe mașina și casa acestuia din localitatea Le Fauga (departamentul Haute-Garonne).
Deși avocații săi, Alexandre Martin și Keit Nguyen au avertizat că vor face recurs, fără îndoială că este un semnal și pentru ceilalți manageri implicați în acest dosar și care sunt apărați de maeștrii baroului francez Jacques Derieux și Emmanuel Tricoire.
Cei 17 inculpați au apărut în fața instanței la sfârșitul lunii februarie 2023. La începutul anchetei, care a fost inițiată în toamna anului 2016, unii au stat câteva săptămâni și în arest.
Toți au fost condamnați, chiar dacă instanța a acordat unele achitări parțiale pentru infracțiuni de profit de pe urma muncii nedeclarate, angajații lor fiind supuși unui program de lucru de 70 de ore pe săptămână.
Inculpații au beneficiat de munca suplimentară a peste 100 de muncitori, majoritatea români și polonezi, pe șantiere din departamentul Haute-Garonne, precum și din Hautes-Pyrenees, Lot sau Limousin, potrivit constatărilor inspectorilor de muncă.
Această forță de muncă, nu întotdeauna foarte calificată, a fost „importată” din țări precum România sau Polonia prin agenții de recrutare cu contururi foarte neclare, fără existență legală, fondate de managerul român al unei firme de vânzări mașini second-hand și un avocat german, ambii urmăriți penal și condamnați ulterior.
Cu promisiunea unor salarii mai mari decât cele din țările lor, dar foarte departe de „Regulile dreptului muncii” din Franța, românii și polonezii au fost aduși din țările lor să muncească pe șantierele din Franța.
În realitate, s-au confruntat cu săptămâni de muncă fără zile de odihnă și timpul de lucru s-a dublat cu ușurință de la cele 35 de ore legale.
Cu toate acestea, avocații apărării au încercat să-i prezinte pe acești muncitori, care plecau acasă la fiecare patru luni, că se reîntorceau la muncă pe șantier cu bucurie.
„Dovadă a faptului că respectivele condiții de muncă nu au fost atât de negative”, au argumentat ei. Judecătorii însă nu le-au împărtășit pledoaria.
În consecință, Urssaf din regiunea Midi-Pyrenees a obținut despăgubiri de 4,6 milioane de euro plus 25.000 euro cheltuieli de judecată.
Această decizie este însoțită de o executare provizorie care îi obligă pe inculpați să plătească chiar dacă vor contesta sentința instanței.
De asemenea, Fondul pentru concedii și vreme rea din BTP (Bâtiment et Travaux Publics, tradus din franceză ca sectorul construcțiilor și ingineriei civile) va primi despăgubiri în valoare de 125.000 de euro.