Românce obligate să se prostitueze în Spania. Salvate în urma unei operațiuni comune a polițiștilor spanioli și români
În perioada 22-28 mai 2023, Garda Civilă din Spania și Poliția Română au desfășurat o operațiune comună în provinciile spaniole Madrid și Almería, având ca scop detectarea și prevenirea traficului de persoane și a exploatării atât sexuale, cât și prin muncă.
Această acțiune a dus la arestarea a două persoane suspectate de încălcarea drepturilor lucrătorilor străini și efectuarea în total a șapte inspecții, informează publicația locală Diario de Almería.
În urma acestei acțiuni, în Almería au fost realizate inspecții în diferite localități din provincie, în special în cluburile de noapte, unde a fost identificat un număr mare de românce care erau exploatate sexual.
Aceste inspecții au fost posibile cu sprijinul ofițerilor Poliției Naționale din România, specializați în infracțiuni de trafic de persoane, care au acționat ca traducători și mediatori culturali, contribuind la crearea unui mediu de încredere cu femeile aflate în situații de vulnerabilitate.
Tot în Almería, în urma unor inspecții la unele sere, s-a descoperit un posibil delict împotriva drepturilor lucrătorilor străini. S-a constatat că doi bărbați de naționalitate română exploatau aproximativ zece persoane din Senegal și Maroc pentru campania de recoltare agricolă.
Acești lucrători nu erau înregistrați la securitatea socială și erau obligați să muncească și să trăiască în condiții inadecvate. Au fost identificate în total 15 posibile victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă.
În Comunitatea Madrid, s-au efectuat inspecții în cluburi de alterne și saloane de masaj din Las Rozas, unde se aflau femei foarte tinere, dintre care una era minoră. În total, au fost identificate 30 de potențiale victime ale traficului de persoane și exploatării sexuale.
Operațiunea comună a demonstrat o preocupare comună a Gărzii Civile și a Poliției Române în lupta împotriva traficului de persoane și a exploatării, având ca prioritate protecția victimelor.
Detectarea timpurie a acestor infracțiuni permite o protecție mai rapidă și mai eficientă a potențialelor victime, fie că este vorba de exploatare sexuală sau prin muncă.