luni, 25 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Muncitori români exploatați în Germania. „Pentru șase săptămâni de muncă am primit 80 de euro”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - marți, 29 august 2023

- Conținut sponsorizat -

O anchetă recentă inițiată de Parchetul din Berlin (Germania) a dezvăluit o serie de acuzații grave împotriva unui bărbat de 35 de ani, acuzat de exploatarea și maltratarea mai multor cetățeni români angajați pe șantierele sale de construcții. Conform anchetatorilor, infracțiunile ar fi avut loc în anul 2018.

Muncitorii, induși în eroare și reținuți prin violență

- Continuarea după publicitate -

Anchetatorii germani au detaliat că bărbatul ar fi atras mai mulți muncitori din România, oferindu-le false promisiuni despre condițiile de muncă în Germania.

Potrivit victimelor, conaționalii noștri au fost forțați să lucreze în condiții foarte diferite de cele descrise inițial, inclusiv cu programe de lucru de până la zece ore pe zi, șase zile pe săptămână.

Unul dintre muncitori a dezvăluit că, după șase săptămâni de muncă asiduă, i s-au oferit doar 80 de euro ca plată, restul banilor fiind reținuți pentru „cheltuieli de întreținere”.

- Continuarea după publicitate -

Temându-se de represalii, acesta a continuat să lucreze pentru mai multe luni. „Când am cerut restituirea pașaportului, am fost bătut brutal și apoi legat și tăiat cu un cuțit de către acuzat și unul dintre asistenții săi”, a mărturisit victima. Asistentul este, la rândul său, cercetat pentru complicitate.

Un alt muncitor a declarat că i s-a promis inițial un salariu de 1000 de euro pe lună, plus cazare și masă gratuite, dar a primit doar 50 de euro. „Și în cazul meu, violența a fost folosită ca un mijloc de control”, a subliniat el.

Niciunul dintre muncitorii afectați nu a avut curajul să raporteze imediat abuzurile suferite. Victimele au declarat că numai după ce s-au întors în România au găsit forța de a depune plângere.

Deși situația este încă în curs de investigare, acest caz pune în lumină vulnerabilitățile sistemice și necesitatea unei reglementări mai stricte pentru protejarea muncitorilor străini.

Întrebările legate de drepturile muncitorilor, exploatarea și abuzurile de acest gen rămân o preocupare nu doar pentru autoritățile române și germane, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu.