Zboruri anulate sau întârziate. ANPC explică cum trebuie depusă plângerea pentru a primi despăgubire
Conform legislației europene, pasagerii avioanelor care au suferit încălcări ale drepturilor pot solicita compensații financiare. Cu toate acestea, compensațiile pot fi primite numai dacă se depune o plângere scrisă fie la compania aeriană, fie la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în funcție de specificul situației, informează avocatnet.ro.
Regulamentul (CE) nr. 261/2004 stipulează că pasagerii afectați de întârziere sau anularea zborului pot solicita diverse compensații. Paul Anghel, director în cadrul ANPC, subliniază că „aveți dreptul să primiți compensații din partea transportatorului aerian doar dacă solicitați acest drept în scris (conform politicii operatorilor economici) acestuia.”
În anumite situații, Paul Anghel sugerează depunerea unei reclamații la ANPC. Cu toate acestea, ANPC acceptă plângeri numai cu privire la operatorii economici cu sediul în România.
Pentru operatorii cu sediul în afara României, dar într-un stat membru UE, Norvegia, Islanda sau Marea Britanie, consumatorii sunt îndrumați să se adreseze Centrului European al Consumatorilor.
Important de menționat este că ANPC nu va prelua cazurile fără ca reclamantul să încerce mai întâi o soluționare amiabilă a disputelor cu compania aeriană sau operatorul economic în cauză.
Drepturile pasagerilor de a solicita compensații de la companiile aeriene se aplică în următoarele situații:
- refuzul la îmbarcare;
- anularea zborului cu mai puțin de două săptămâni înainte de data programată;
- întârzieri prelungite ale zborului, în general, de peste trei ore.
Valoarea compensației, în conformitate cu reglementările europene, poate fi:
- 250 de euro – pentru zboruri de 1.500 km sau mai puțin;
- 400 de euro – pentru zboruri intracomunitare de peste 1.500 km și pentru zboruri cuprinse între 1.500 și 3.500 km;
- 600 de euro – pentru zboruri care nu se încadrează în categoriile anterioare.
Deși pasagerii pot solicita compensații direct de la companiile aeriene, există și firme specializate care pot ajuta în recuperarea despăgubirilor pentru zboruri întârziate sau anulate.
Cu toate acestea, pasagerii ar trebui să fie conștienți că aceste firme pot percepe comisioane semnificative, uneori chiar până la 50% din suma compensației.