sâmbătă, 16 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Român întors în țară după 18 ani de străinătate: „E greu să trăiești în România, salariile sunt mici și prețurile ca afară”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - miercuri, 4 octombrie 2023

După 18 ani petrecuți în Anglia, Alexandru Macovei, în vârstă de 38 de ani, și-a făcut bagajele cu optimism și dor de casă, gata să își reînceapă viața în Iași, orașul natal, relatează Adevărul. Însă, de la vis la realitate, drumul s-a dovedit a fi presărat cu obstacole ce pun la încercare chiar și cei mai statornici dintre noi.

„Viața e mai grea, prețurile sunt ca afară…” mărturisește el, remarcând cu stupoare diferențele bruște și dezamăgitoare dintre așteptările sale și realitatea economică a României.

- Continuarea după publicitate -

Alexandru nu este doar un simplu emigrant care a căutat un trai mai bun pe meleaguri străine. El este un exemplu al diasporei românești, al acelora care, la un moment dat, decid să își îndrepte pasul înapoi spre casă, alimentați de speranța că anii de muncă și experiența adunată în străinătate vor înflori în țara natală.

Povestea lui Alexandru se întinde pe două continente, dar în esență, este o radiografie a adevărurilor pe care mulți români le-au trăit pe propria piele:

„În România, dacă nu ești IT-ist, medic, avocat sau dacă nu lucrezi, pe un post bun, la stat, este greu să trăiești”, dezvăluie Alexandru, punând degetul pe rana unui sistem care pare să fie neîndurător cu cei care aleg să se întoarcă acasă.

- Continuarea după publicitate -

El a venit cu un plan, cu economiile strânse în Anglia  și cu visul de a oferi familiei sale un nou început în locul unde „inima lui este acasă”. Totuși, prețurile „la fel de mari ca afară” la alimentele de bază și salariile modeste au creat un dezechilibru ce tinde să zdruncine chiar și cele mai robuste visuri.

,,Este adevărat, o chirie în Anglia este mult mai scumpă decât în România. Dar, salariile sunt mult mai mari. Acolo, cine își dorește să muncească poate trăi o viață cel puțin decentă, își poate permite un concediu sau două pe an. Acasă, lucrurile sunt puțin diferite. Am rămas șocat când am văzut prețurile din supermarket. Am făcut un calcul și mi-am dat seama că alimentele de bază sunt la fel de scumpe ca în Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trăit în România, asta e concluzia mea după doar câteva săptămâni de la întoarcerea acasă”, a mai povestit tânărul ieșean.

„Este descurajant pentru tineri, pentru cei care doresc să se întoarcă acasă”, adaugă el, accentuând astfel conștientizarea unei realități care bate visul la ușă cu insistență. Un amestec de amărăciune și nostalgie transpare în vocea lui, rememorând momentul în care a realizat că salariile din România nu au pasul aliniat cu prețurile de consum.

„Am fost sfătuit de multe persoane să nu mă întorc, dar inima mea este acasă.” Echilibrul între sentiment și rațiune oscilează în aceste cuvinte, punând în lumină dilema celor care, ca Alexandru, au simțit apelul țării, dar se văd nevoiți să jongleze între dor și realitate.

Deja evaluează posibilitatea de a se întoarce în Anglia: „Iau în calcul să mă întorc în Anglia, aici nu fac altceva decât să pierd ceea ce am adunat în atâția ani.”

- Continuarea după publicitate -

Devenit reticent la ideea de a investi într-o casă în România, cel puțin pentru moment, Alexandru și familia sa navighează în ape tulburi, explorând variantele unui viitor incert și posibil, departe de casa pe care și-au dorit-o cândva.

Astfel, povestea lui Alexandru se întrepătrunde cu realitățile a mii de români, care, întorși acasă, se regăsesc într-un scenariu care pare să nu ofere o pauză viselor lor, punându-i, inevitabil, în situația de a reevalua nu doar unde, ci și cum vor să își trăiască viața.