„Cine pleacă în străinătate nu știe ce pierde în România”. Decizia unui tânăr care s-a întors din Spania pentru a studia în țara natală
Ionuț Alexandro Ciocmată, un tânăr din Stâlpeni, județul Argeș, a făcut o alegere neașteptată la vârsta de 15 ani, întorcându-se din Spania în România pentru a-și continua studiile liceale.
După ce a început școala în Spania, unde s-a simțit nedreptățit de profesori, Ionuț a decis să termine liceul în localitatea natală.
„Decizia de a mă întoarce a fost a mea, dar și a părinților mei. Acolo nu mi se acordau notele pe merit, mai sunt și anumite detalii de departajare… Le mulțumesc foarte mult părinților mei, cel puțin tatălui meu care mi-a deschis ochii să vin în România”, a declarat tânărul într-un interviu pentru Evenimentul Muscelean.
Adaptare rapidă și succes la liceul din Stâlpeni
După un an de studii în Spania, Ionuț și-a continuat studiile la Liceul Tehnologic „I.C. Petrescu” din Stâlpeni, la specializarea „Tehnician prelucrări mecanice”.
„Acolo nu mi se acordau notele pe merit, mai sunt și anumite detalii de departajare… Le mulțumesc foarte mult părinţilor mei, cel puțin tatălui meu care mi-a deschis ochii să vin în România, considerând că și aici se poate învăța carte, mai ales că România e și cunoscută pentru oportunitățile pe care le are.
Cine pleacă în străinătate, nu știe ce pierde în România! Doar clasa a IX-a a fost făcută în Spania, iar clasele X-XII aici, la Liceul Tehnologic „I.C. Petrescu” din Stâlpeni, specializarea „Tehnician prelucrări mecanice”. Am avut de recuperat clasa a IX-a la biologie, română și puțin la matematică, dar nu a fost o problemă.
Despre liceu ce pot să spun, eu am avut parte de o clasă foarte bună care m-a ajutat să mă adaptez, să mă integrez în comunitatea lor. În clasa a X-a, mă gândeam ce fac, ce colegi am, ce profesori am, cum o fi învățământul aici, eu venind din Spania, dar am avut noroc și de profesori foarte buni.
Datorită domnului Marinescu sunt ceea ce sunt. Dumnealui m-a ajutat la Matematică ducându-mă la diverse concursuri, unde am obţinut rezultate deosebite. Cine își dă interesul, poate să facă orice.
În România, din câte am observat, profesorii sunt implicați în multe activităţi. Nu îşi dau la fel interesul profesorii din Spania, și nici școlile, iei nota, treci, nu iei nota, rămâi aici. Profesorii își predau materia, iau banii și gata. Acolo învățământul este împărțit și altfel. Se face de la 3 la 6 ani, acolo se numește infantil, după, de la 6 la 12 ani, școala primară, gimnaziu de la 12 la 16 ani, iar ultimul ar veni liceul, a XI-a și a XII-a”, a spus Ionuț, subliniind importanța implicării profesorilor români în activitățile educaționale.
Rezultate remarcabile la examenul de bacalaureat și admiterea la facultate
Ionuț a absolvit examenul de bacalaureat cu media 8,40 și a reușit să intre primul la Universitatea Politehnică București, Facultatea de Mecanică și Tehnologie – Centrul Universitar Pitești, cu media 9,57.
Planuri de viitor și pasiuni personale
Pe lângă pasiunea pentru mecanică, Ionuț are și abilități muzicale, cântând la orgă din plăcere.
„Îmi place mult să cânt la orgă, sunt un tip deschis la învățare. Îmi place foarte mult să înțeleg lucrurile, cum se desfășoară, de ce se desfășoară, așa, să filosofez”, a mărturisit el. Deși nu intenționează să urmeze o carieră în muzică, această pasiune rămâne o parte importantă a vieții sale.
Ionuț Alexandro Ciocmată demonstrează că, indiferent de dificultățile întâlnite, cu determinare și sprijinul adecvat, se pot atinge rezultate remarcabile atât în România, cât și în străinătate. Planurile sale de viitor includ deschiderea unei firme și atingerea succesului în domeniul automatizărilor industriale.