joi, 21 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Experiența din străinătate, valorificată acasă: povestea lui Iosif și a afacerii sale de succes din România

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - luni, 4 noiembrie 2024 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Iosif Somu, un făgărășean care a trăit mai bine de două decenii în Italia, s-a întors în țară pentru a produce brânzeturi rafinate, inspirate din tradițiile și experiența acumulată în Umbria.

Iosif Somu. Sursă: reportaj Știrile Pro TV.

- Continuarea după publicitate -

În urmă cu peste 20 de ani, relatează Știrile Pro TV, conaționalul nostru a plecat din Făgăraș în Italia, unde a învățat agricultura performantă și cum să construiască o afacere durabilă.

„Adică tot ceea ce fac acum am învățat de la ei. Sigur că trebuie să pui și tu. Adică trebuie să-ți placă ceea ce faci. Eu ce fac, o fac cu pasiune”, spune el.

Iosif și soția sa s-au reîntors în România în urmă cu șase ani, unde au investit aproape 130.000 de euro, inclusiv fondurile strânse în Italia și un grant de 36.000 de euro prin programul Diaspora Start Up, pentru a-și dezvolta mica fabrică de lactate.

- Continuarea după publicitate -

În atelierul lor din Făgăraș, ei produc telemea, cașcaval, brânză proaspătă și brânzeturi maturate inspirate din rețetele italiene, dar cu un „gust de acasă”.

Afacerea familiei Somu atrage clienți de la kilometri distanță. Printre aceștia, o studentă care locuiește în Italia, dar revine la Făgăraș pentru a cumpăra produse locale:

„E puțin și românească, cu gust de acasă, și e mult mai bun decât ce găsești pe acolo”.

Deși copiii lui Iosif, o fiică medic nutriționist și un fiu inginer arhitect, au rămas în Italia, el continuă să spere că vor reveni.

În acest scop, a investit într-o fostă școală abandonată, concesionată pe 50 de ani, unde intenționează să amenajeze o fabrică modernă de brânzeturi și un spațiu de degustări, combinând tradiția locală cu metodele învățate în Italia.

- Continuarea după publicitate -

„Aici vor fi vestiarele și baia. Iar în curte o să fac degustări cu prosecco și mese faine,” descrie el cu entuziasm în reportajul prezentat de Pro TV.

Experiența din Italia i-a schimbat profund perspectiva asupra afacerilor și a modului de lucru:

„În primul rând, o altă mentalitate. Cum trebuie făcute lucrurile, inclusiv în business, cum trebuie gândite pe termen lung”.

Reîntoarcerea celor care au învățat în străinătate aduce schimbări în comunitățile locale. Uniunea Europeană a pus la dispoziția românilor din diaspora 76 de milioane de euro pentru proiecte similare, iar peste 1.000 de români au accesat granturi pentru a-și porni propriile afaceri acasă.

- Continuarea după publicitate -

Într-un sat din Făgăraș, acasă e acum locul unde Iosif și soția sa continuă să investească, sperând că și copiii lor vor regăsi cândva sentimentul de apartenență aici.