vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Antreprenor italian și „caporalul” său român condamnați la închisoare, exploatau 35 de români pe câmpurile agricole

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 30 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Condamnare definitivă la închisoare din partea Curții de Apel din Taranto pentru antreprenorul italian și complicele său român care în luna octombrie 2017 au fost descoperiți de autoritățile locale că exploatau în condiții inumane pe câmpurile agricole din zonă 35 de lucrători, toți de cetățenie română. Francesco Sabato, în vârstă de 45 de ani și Andrei Păduraru, 27 de ani, primiseră deja o condamnare în primă instanță, la sfârșitul lunii martie a anului trecut, dar procesul a fost mutat la Curtea de Apel de către avocații apărării.

Aduși în Italia de Păduraru prin înșelăciune, cu promisiunea unui loc bun de muncă, bine plătit, celor 35 de muncitori li s-au luat documentele de identitate odată sosiți în Taranto și au fost cazați în niște clădiri dărăpănate, fiind apoi obligați să lucreze fără încetare chiar și 17 ore pe zi. Totul pentru o plată de 4 euro pe oră și fără forme legale, iar din acești bani li se opreau ulterior alte sume care, spunea Păduraru, corespundeau costurilor pentru alimente, cazare și transport, a a informat secretarul general al sindicatului Flai Cgil Taranto, Lucia La Penna.

- Continuarea după publicitate -

„Trebuie să mulțumim muncitorilor care au avut curajul să denunțe, lucrători care erau sătui de violențele și amenințările celor doi și care s-au adresat sindicatului nostru pentru a-și câștiga drepturile și a-i condamna pe asupritori”, a spus La Penna.

În urma apelului făcut de avocații celor doi acuzați, după ce în primă instanță aceștia au fost condamnați la 4 ani și 2 luni de închisoare pentru italian și 3 ani și 5 luni de închisoare pentru Păduraru, Curtea de Apel din Taranto a analizat cazul și a confirmat joi, 28 ianuarie 2020, sentința inițială, obligându-i totodată pe inculpați să plătească și o amendă în valoare de 15.000 de euro fiecare, plus cheltuielile de judecată. Faptele pentru care cei doi au fost condamnați sunt „intermediere ilegală a muncii” și „exploatare prin muncă”.

„Știrea de astăzi este una importantă, o sentință care aduce dreptate și demnitate în rândul celor care muncesc pe câmpuri. Reflectoarele s-au aprins astăzi asupra unuia din nenumăratele episoade de exploatare și intermediere ilegală, care-i are ca protagoniști pe lucrătorii și pe lucrătoarele străine fără putere și fragili, care adesea nici măcar nu știu că au unele drepturi. De aceea este nevoie de intervenții structurale și de un sistem pentru a readuce formele legale în întreg sectorul agricol”, a transmis sindicatul după aflarea sentinței în acest caz.