Români în UK, scandal fără precedent! Mii de cereri false în sistemul de împrumuturi pentru studenți
O amplă investigație jurnalistică realizată de publicația The Sunday Times a scos la iveală suspiciuni de fraudă masivă în sistemul britanic de împrumuturi universitare, în care mii de cetățeni români ar fi implicați.
Potrivit anchetei, aceștia s-ar fi înscris la universități din Regatul Unit fără intenția de a urma cursurile, scopul fiind obținerea împrumuturilor oferite de stat, bani pe care nu ar avea intenția să îi returneze.
Ancheta a fost realizată pe baza analizării unor documente financiare confidențiale și a interviurilor cu surse din cadrul Companiei pentru Împrumuturi pentru Studenți (Student Loans Company – SLC), Departamentului pentru Educație și Oficiului pentru Studenți. Aceasta indică faptul că fenomenul ar putea implica o rețea organizată care vizează în special cetățeni români.
Majoritatea solicitanților suspecți au fost înscriși la universități francizate – colegii de dimensiuni reduse care oferă cursuri în numele unor instituții consacrate, dar care au standarde de admitere mai scăzute. Ancheta a identificat cel puțin șase astfel de furnizori implicați în scheme frauduloase.
În anul academic 2022/2023, SLC a identificat 3.563 de cereri suspecte de împrumut, în valoare totală de aproape 60 de milioane de lire sterline. Totuși, surse din cadrul instituțiilor implicate susțin că amploarea reală a fraudei ar putea ajunge la câteva sute de milioane de lire.
În unele cazuri, s-a constatat că studenții au prezentat documente falsificate sau au folosit adrese duplicate. De asemenea, un model frecvent întâlnit este cel al studenților care abandonează cursurile după primirea primei tranșe din împrumutul de întreținere, în valoare de aproximativ 4.000 de lire, pentru a se înscrie apoi din nou în anul următor și a repeta procedura.
Colegiile francizate sunt acuzate și că acceptă studenți care nu cunosc limba engleză sau care prezintă capturi de ecran cu rezultate din testele Duolingo ca dovadă a competenței lingvistice. La unele instituții, între 35% și 55% dintre aplicanți au fost români anul trecut.
Cifrele oficiale arată o creștere rapidă a numărului de români care solicită împrumuturi pentru studii în Regatul Unit: de la 5.000 în anul universitar 2015-2016, la 84.000 în 2023-2024.
Astfel, aproximativ 15% din comunitatea românească din Marea Britanie ar fi beneficiat anul trecut de astfel de împrumuturi. În comparație, doar 19.000 de cetățeni polonezi, 16.000 de italieni și 12.000 de portughezi au depus cereri similare în aceeași perioadă.
Unul dintre colegiile francizate investigate a raportat venituri de 234 de milioane de lire sterline anul trecut, înregistrând o creștere a profitului de peste 1.200% în doar trei ani.
În urma acestor dezvăluiri, secretarul pentru educație, Bridget Phillipson, a declarat că situația „indică unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din istoria sectorului universitar britanic” și a anunțat că Autoritatea pentru Fraude din Sectorul Public va lansa o investigație oficială privind exploatarea suspectată a sistemului de împrumuturi pentru studenți.
În prezent, datoria totală a împrumuturilor universitare garantate de statul britanic a ajuns la 236 de miliarde de lire sterline, iar estimările arată că aceasta ar putea depăși 500 de miliarde până în anii 2040.