Medic român despre coronavirusul din Italia: Isteria nu ajută la nimic, informați-vă și faceți prioritate din educația medicală
Mesajul principal acum, în contextul situației din Italia, sigur că rămâne să nu ne panicăm, dar nici nu putem să ne culcăm pe o ureche. Noi, românii, nu suntem cunoscuți pentru pregătire bună, ci mai degrabă pentru cârpeală, lene, lasă că merge și așa, lasă că mie nu mi se întâmplă, lasă că nu-mi ajută la nimic educația medicală. Ba ajută, este cea mai importantă, mai ales în astfel de cazuri.
Știind ce se întâmplă, având surse bune de informare, putând discerne rapid între fake news și date corecte, având habar de regulile minime de igienă – sunt elemente care nici nu duc la isterie, dar ne și țin vigilenți, pregătiți pentru situația actuală și cele care vor mai fi. Că vor mai fi.
Cu acest coronavirus lucrurile sunt un pic ciudate. Au apărut cazuri în Iran, iar acolo nu au călătorit oameni. OMS studiază atent problema și nu are răspunsuri. S-au mapat unele proteine, dar nu avem vaccin. Nu avem nici tratament clar. Pe de altă parte, 80% din cazuri sunt ușoare și se vindecă. În mod normal există un pattern care ne spune că-n 2-3 luni virusurile își pierd tăria și cazurile scad. Specialiștii sunt însă speriați și de posibile mutații care să facă virusul mai puternic. Sunt scenarii și scenarii. Nu e bine să subestimăm, nici să exagerăm, ci să avem un peisaj complet, ancorat în realitate.
Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. Nu cu ceai de mușețel și cuișoare, ci cu genetică, imunologie, farmacologie, epidemiologie, toate la nivel înalt. Dar pericolul acesta mic, viral/fungic/bacterian ne va pune mari probleme mereu.
Isteria nu ajută. Sensibilizarea, conștientizarea, vigilența, informarea, DA!
Vă rog mult, pe fiecare, om cu om, faceți prioritate din educația medicală!
– surse bune de informare, vă alegeți jurnaliști buni, oameni cu pregătire medicală, site-urile oficiale;
– învățați care e treaba cu corpul, cum merge, unde se strică;
– deprindeți principiile de igienă, siguranță, pe care să le imprimați și celor din jur;
– citiți cărți pe subiectele acestea;
Revenind la covid-19, reamintesc măsurile:
– ne spălăm pe mâini bine, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde;
– tușim în șervețel sau în cot;
– nu ieșim anapoda pe străzi când avem simptome;
– evităm contactele cu persoanele care au călătorit recent;
– ne ferim de spațiile aglomerate;
– rămânem informați bine, calmi, dar nu nepăsători.
Dr. Vasi Rădulescu – text preluat de pe pagina de Facebook
Conform Life.ro, dr. Vasi Rădulescu este unul dintre medicii tineri, anti sistem, o voce ce se face din ce în ce mai mult auzită atât în mediul online cât şi offline.
Cu pregătire de medicină internă şi cardiologie, a refuzat un post de faţadă într-un spital de stat din Bucureşti deoarece nu i se pare corect modul în care se fac angajările. A refuzat să lucreze într-un spital privat deoarece i se pare că nu-şi poate face meseria aşa cum cere jurământul pe care l-a depus, pentru că mediul privat este mai mult orientat către business decât către pacient. Cu toate acestea face voluntariat ca să nu uite meseria şi ca să fie aproape de pacienţi. Este probabil unul dintre o mie de medici care au un astfel de comportament. Şi, ca să se facă mai bine auzit şi pentru că talentul îl ajută, se exprimă în scris. Are un blog personal EusuntV, unde scrie despre sănătate, despre experienţele sale din spital, despre orice îi caracterizează meseria de medic. Mai nou, de câteva săptămâni, a lansat Leapşa de Sănătate, un site cu informaţii medicale scrise pe înţelesul tuturor. Susţine că fiecare dintre noi căutăm prima dată informaţia pe internet şi apoi ajungem la medic, însă, ca să nu ne facem mai mult rău, ar trebui să căutăm surse credibile de informare, mai ales atunci când vine vorba de sănătate. Iar informaţiile scrise de medici ar trebui să fie cele mai valoroase.