Poliția de Frontieră Română: „11.000 de persoane au intrat marți în țară prin vama Nădlac II, mai puține decât anul trecut”
Contrar informațiilor apărute în multe publicații din România în cursul zilei de marți, 10 martie 2020, românii din străinătate, în special cei din Italia, nu au dat năvală la vama Nădlac pentru a se întoarce în țară și orice blocaj care a avut loc la punctele de trecere a frontierei a fost provocat din cauza obligației de completare a formularelor cu privire la zona din care se întorc cetățenii români. Conform datelor făcute publice miercuri, 11 martie, de către Poliția de Frontieră Română printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, traficul la granițele țării a fost în scădere de fapt față de aceeași zi a anului trecut.
„În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei au trecut aproximativ 110.000 persoane, cetățeni români și străini, dintre care aproximativ 54.000 pe sensul de intrare şi 56.000 pe cel de ieşire din ţară şi peste 57.600 mijloace de transport, dintre care aproximativ 19.100 pe sensul de intrare și 38.500 pe sensul de ieșire din țară”, se transmite în comunicat.
„Comparativ cu aceeaşi zi din anul 2019, se constată o scădere de aproximativ 35%, anul trecut traficul fiind de 163.700 persoane”, a mai adăugat PFR în comunicatul său.
Aglomerația la vamă și „cozile kilometrice” despre care scriau multe publicații din România în seara zilei de ieri au fost rezultatul verificărilor făcute de polițiștii de frontieră în contextul epidemiei cu noul coronavirus. Acest lucru a fost confirmat ulterior și de Poliția de Frontieră Română care a mai precizat ieri:
„În ultimele 24 de ore, prin punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat formalitățile de frontieră aproximativ 11.000 de persoane pe sensul de intrare în țară. Precizăm faptul că anul trecut în aceeași perioadă am avut pe sensul de intrare 14.000 de persoane, valorile de trafic fiind in scădere.”
Formalitățile de rigoare s-au desfășurat ieri pe 3 artere, a mai transmis PFR, iar timpul mediu de așteptare a fost de aproximativ 40-50 de minute.
„Timpul de așteptare mai ridicat înregistrate în acest moment se datorează măsurilor suplimentare dispuse în punctele de frontieră în contextul noului coronavirus, respectiv verificările efectuate de către polițiștii de frontieră, completarea formularului pus la dispoziție de colegii de la Direcția de Sănătate Publică, precum și măsurile dispuse de către aceștia”, potrivit comunicatului de presă publicat aseară.