sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Diferența dintre epidemie și pandemie. În istoria omenirii mai multe boli infecțioase au provocat pandemii

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - miercuri, 11 martie 2020 Etichete: ,

- Conținut sponsorizat -

Epidemia este extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, la un număr mare de persoane dintr-o localitate sau regiune. Atunci când o epidemie se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând într-un timp relativ scurt toată populația dintr-o țară, din mai multe țări sau chiar din continente întregi, aceasta se transformă în pandemie.

Epidemia

- Continuarea după publicitate -

Epidemia este extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune etc. O epidemie ia naştere, de pildă, dacă un anume agent patogen se modifică. Un virus suferă mutaţii şi devine astfel mai contagios. Şi atunci când o maladie nouă îşi face apariţia într-o regiune anume se poate ajunge la o epidemie, cu condiţia ca acea maladie să fie transmisibilă de la om la om.

Un exemplu în acest sens este variola, care a ajuns pe la începutul secolului al XVI-lea în America prin intermediul conchistadorilor europeni. Dat fiind că populaţia indigenă nu fusese niciodată în contact cu acel virus, nu dispunea deloc de anticorpi.

Pandemia 

- Continuarea după publicitate -

Pandemia este practic o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, în mai multe țări sau continente.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de viruşi. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om. Atunci când o boală este nouă pentru om, doar foarte puţine persoane sunt imune la ea. În astfel de cazuri nu există nici vaccin şi urmarea poate fi creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri.

În decursul istoriei omenirii multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare

Printre cele mai cunoscute au fost: ciuma, variola, tifosul, holera, febra galbenă, tuberculoza, gripa.

O boală care atinge periodic dimensiunea unei pandemii este gripa. Gripa spaniolă, de pildă, care a izbucnit în 1918, a răpus între 40 şi 50 de milioane de oameni, cu mult peste pierderile de vieţi omeneşti produse de Primul Război Mondial. În ciuda apariţiei substanţelor antiviralele, a antibioticelor şi a primelor vaccinuri, alte două pandemii de gripă, în 1957 şi 1968, au cauzat câteva milioane de decese. Epidemiile mai recente – precum ar fi SRAS (Sindromul respirator acut sever), cu peste 770 de decese în Asia în 2003 – ne-au reamintit că lumea rămâne vulnerabilă. Gripa porcină a provocat o pandemie în anul 2009. Ebola, febra hemoragică, a ucis peste 11.000 de persoane în Guineea, Liberia şi Sierra Leone în 2014 şi 2015.