Săptămâna de foc. Spania așteaptă vârful perioadei de contaminare cu coronavirus
Ultima oră în Spania: 2600 decese, 39.000 contaminați. Peste 500 de morți în ultimele 24 de ore.
Această săptămână este considerată cea mai dificilă de către autoritățile spaniole. Se așteaptă atingerea punctului maxim de contaminare cu coronavirus. Răspândirea este, ca peste tot în lume, progresivă și imprevizibilă. La nivel mondial s-au înregistrat 100 de mii de cazuri în primele 67 de zile. Pentru următoarele 100 de mii de cazuri a fost nevoie de o perioadă de doar 11 zile.
În momentul de față zona Madridului este de departe cea mai afectată, urmată de Catalunia: Comunidad de Madrid – 1270 decese și 14.000 contaminați, Catalunia – 245 decese și 6000 contaminați. Palatul de Gheață din Madrid a fost transformat în morgă, fiind nevoie de o zonă mai mare pentru depozitarea trupurilor. Doar ieri, 23 martie, au murit 250 de persoane infectate în capitală. În mod normal, media este de 150. Crematoriile nu au spațiu suficient, serviciile funerare fac față cu greu situației.
Am discutat cu Monica Ciută. Este medic de familie în Madrid de 10 ani:
„Situația este complexă, s-a subestimat gravitatea fenomenului. În acest moment se fac evaluări doar pe baza simptomelor, la cabinet nu dispunem de teste. Liniile telefonice erau la pământ în primele zile, am vorbit chiar și cu 80 de pacienți pe tură. Acum s-a mai redus numărul celor care sună la cabinet, cam 20. Oamenii sunt dirijați către un dispecerat de urgență. În spitalele publice se fac teste lucrătorilor și pacienților doar dacă există kituri. Pe parcursul acestei săptămâni este posibil să primim și noi, la cabinete, teste pentru a le aplica pacienților.
Estimez că numărul total al infectaților poate fi de 10 ori mai mare decât cel pe care îl arată statisticile oficiale. Poți fi purtător chiar dacă nu prezinți simptome. Sunt 1700 de medici de familie în Comunidad de Madrid. Dacă înmulțim cu 20 (nr. posibil de contaminați cu care discutăm zilnic), putem avea o cifră ce se poate adăuga datelor oficiale. Cred că vom atinge punctul culminant de contagiere la sfârșitul acestei săptămâni. Există o bună parte a populației tinere care este și ea contaminată, dar prezintă simptome ușoare. Cred că măsura de izolare a populației până pe 15 aprilie este bună. Ideea fundamentală e că trebuie imunizată marea parte a oamenilor cât mai repede.
Măsurile luate de către administrația spaniolă ar fi trebuit să fie mai stricte. Încă sunt oameni care scot câinele de cinci ori pe zi în parc și merg la cumpărături de mai multe ori doar pentru a se plimba. Felul în care o societate răspunde apelurilor guvernamentale într-o stare de urgență depinde mult și de educație, de anumite elemente culturale, caracteristici sociologice etc.”
Dorina este asistentă medicală într-un spital privat, în nordul Madridului. Locuiește în Spania de 7 ani:
„Spitalul în care lucrez are 100 de paturi. 70% din capacitate se află la dispoziția guvernului care ne trimite pacienți infectați cu coronavirus. Spitalele private se află în permanentă comunicare și se ajută între ele, transferând la nevoie pacienți, cadre și materialele sanitare de care dispun. Aparatele sunt ale noastre, le-am pus la dispoziția afectaților. Nu am primit nimic până acum din partea guvernului (până pe 23 martie, n.red.), ne-am bazat pe stocurile din dotare. Cred că s-ar fi putut face mai multe dacă ar fi existat previziune din partea administrației de stat. De exemplu, s-ar fi putut realiza din timp un „depozit” de materiale și medicamente pentru ceea ce urma să vină. Cred că vom atinge vârful perioadei de contaminare la sfârșitul lunii martie. Aici, unde lucrez, nu se fac teste coronavirus personalului medical.”
Andreea este asistentă medicală într-un azil de bătrâni din apropierea Madridului:
„Avem peste 140 de bătrâni și foarte puține cadre medicale, asta se întâmplă în general în mediul privat. Nu dispunem de material suficient de protecție. Zilele trecute au murit două persoane de 81 și 86 de ani. Serviciile funerare au sosit abia după 24 de ore, lucrătorii sunt depășiți de situație. După ce au fost ridicate corpurile celor doi a sosit o echipă formată din militari și s-a dezinfectat toată clădirea. Este mult mai grav decât și-ar fi imaginat cineva.”
Paul Gabor
www.paulgabor.com