Spania a ieșit din Starea de Urgență. Se circulă liber și nu se mai face carantină la sosirea în această țară
Spania a ieșit din starea de urgență, au fost ridicate restricțiile de circulație, iar la miezul nopții s-au redeschis granițele. Cetăţenii Uniunii Europene şi ai altor state membre din spaţiul Schengen (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein) pot de acum să intre liber în Spania şi nu vor mai fi ţinuţi sub observaţie în carantină 14 zile.
Peste 100 de avioane sunt așteptate să aterizeze în Spania duminică, 21 iunie, în prima zi în care s-au redeschis granițele pentru cetățenii Uniunii Europene. Turiștii vor trece prin trei filtre pentru a li se verifica starea de sănătate.
Fiecare comunitate locală autonomă a impus însă propriile reguli sanitare de siguranță.
Toate persoanele trebuie să continue să poarte mască în spaţiile închise şi în aer liber când nu este posibil să menţină o distanţă de siguranţă de 1,5 metri cu altele. Iar accesul în sălile de spectacol, la piscine şi la plaje, precum şi la hoteluri şi restaurante rămâne limitat la un procentaj în funcţie de capacitatea de primire, care variază potrivit regiunilor.
Valencia, de exemplu, va aplica în continuare restricțiile din faza a treia, pe când Andalucia a stabilit peste 400 de reguli noi care limitează accesul în spațiile închise, organizarea evenimentelor sau mersul la plajă.
Madridul este singura comunitate autonomă care va trece la noua normalitate în două etape: prima va dura până pe 5 iulie și va avea mai multe restricții.
Au fost luate măsuri suplimentare și pe aeroporturi.
Circa 600 de agenţi ai Ministerului Sănătăţii urmează să fie desfăşuraţi în aeroporturi pentru a-i controla pe călătorii sosiţi din străinătate, pentru a-i întreba despre locul de reşedinţă şi a le verifica temperatura. Cazurile suspecte vor fi examinate de un medic, a anunţat vineri ministrul sănătăţii Salvador Illa.
Cetățenii care sunt din afara Uniunii Europene vor putea intra în Spania, după data de 1 iulie.
La 1 iulie, Spania îşi va redeschide frontierele pentru toate naţionalităţile, în special pentru a încerca să salveze ceea ce rămâne din sezonul turistic. Turismul este primul pilon al economiei spaniole, cu 12% din PIB-ul său.