vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


A „egzista” sau a nu „egzista”?! Asta-i adevărata întrebare

Scris de: Mihai Diaconu , înv Blog În evidență Prima pagină - joi, 27 august 2020 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

O femeie româncă din Bologna, Italia, a urcat într-un mijloc de transport public și a refuzat să poarte masca de protecție, în ciuda insistențelor șoferului, dar și a prevederilor legale în vigoare. Invitată de șofer să coboare din autobuz, femeia a refuzat din nou să se supună.

Șoferul a întrerupt cursa și a solicitat intervenția carabinierilor care, odată sosiți la fața locului, au îndemnat-o pe conaționala noastră să-și pună masca. Aceasta a ridicat tonul, în schimb, și a continuat să refuze să se conformeze. Carabinierilor nu le-a mai rămas decât să o oblige să coboare din mijlocul de transport și apoi să-i aplice o amendă pentru încălcarea normelor împotriva răspândirii coronavirusului. Autobuzul a fost blocat 30 de minute, motiv pentru care românca a fost amendată și pentru întreruperea serviciului public.

- Continuarea după publicitate -

Am publicat și noi știrea pe Rotalianul – Revista Românului din Italia, în speranța că cineva va avea de învățat din asta și scena nu se va mai repeta cu altă ocazie și cu alte persoane din comunitatea românească. Ca de obicei, comentariile nu au întârziat să apară și erau atât pro, cât și contra. Nici nu ne așteptam la altceva.

Majoritatea comentariilor, din fericire, erau critici aduse doamnei din autobuz, dar erau și persoane care o apărau. O doamnă, de exemplu, spunea:

„Nu toată lumea suportă mască…”

- Continuarea după publicitate -

Și o înțelegem, deși măștile sunt fel și fel. Unele permit mai mult respirația decât altele, trebuie doar probate. Pe de altă parte, cam greu se ia cineva de tine dacă o porți doar pe gură și nasul îl lași afară pentru a putea respira, chiar dacă un studiu recent arată că nasul ar fi principala cale de acces a virusului în organismul nostru.

O altă doamnă, însă, ne-a impresionat prin determinarea de care a dat dovadă pentru a-i convinge pe participanții la discuție că ea știe mai bine decât toți cum stau lucrurile. Redăm mai jos comentariul doamnei, în întregime și fără nicio modificare:

„Of multi o fac idioata omeni buni ,voi sunteti protecti?ce aveti voi cu femeia?va e frica de moarte?nu egzista corona virus egzista prostologia parlametarilo ce au transimso si la poporu roman😡😡😡 asa ca stati in casa purtati masca si ei ne f….e tara”

Credeți-mă când vă spun că acesta este doar unul dintre miile și miile de comentarii de acest gen pe care le citim de câteva luni încoace. Și înțeleg că fiecare are dreptul la o opinie, iar dacă vrea să-și pună viața în pericol, este liber să o facă. Problema apare când acest drept de a trăi sau a muri al unuia îngrădește dreptul celor de lângă el la o viață sănătoasă sau, pur și simplu, la viață.

- Continuarea după publicitate -

Mă întreb ce ar spune cei care nu cred că acest virus există și nu respectă normele împotriva răspândirii sale dacă cineva s-ar urca beat la volan și ar conduce cu 160 de kilometri pe oră prin orașul în care locuiesc și ei, susținând că nu crede că alcoolul afectează abilitatea de a conduce?! În final, la fel cum se întâmplă și cu virusul, și despre alcool tot doctorii și parlamentarii sunt cei care afirmă că provoacă diferite tragedii și ne impun amenzi dacă urcăm beți la volan. De asemenea, la fel ca la coronavirus, nu toți cei care conduc sub influența alcoolului provoacă tragedii sau mor. Dar imaginați-vă cum ar fi să vedem șoferul rupt de beat, care tocmai a lovit mortal un om pe trecerea de pietoni, afirmând că nu alcoolul este de vină. Mașina l-a omorât.

Sper să nu se-nțeleagă că sunt în vreun fel de acord cu condusul unui autoturism în stare de ebrietate. Sub nicio formă! Fac această simplă comparație doar în speranța că persoanele care nu cred că virusul există sau că poate provoca decese vor înțelege că nu putem pune în pericol viețile altor persoane și pe ale noastre bazându-ne numai pe niște presupuneri sau, mai rău, pe propaganda făcută de cei care, din nefericire, au foarte multe de pierdut din cauza acestei pandemii și vor să influențeze opinia publică pentru a fi eliminate restricțiile cât mai repede.

Trebuie să înțelegem că, la fel ca și cu efectele alcoolului la volan, oamenii care ne îndeamnă să purtăm mască de protecție și să luăm măsurile de distanțare socială sunt cei care au studiat și lucrat în domeniul medical zeci de ani. Nu politicienii sau afaceriștii sau cine știe ce forțe oculte se mai spune că fac asta.

E foarte simplu.