O româncă din Marea Britanie a transformat dorul de casă în afacere de succes. „Când am venit la Londra, încă mai aveam balegă de vacă sub unghii”
Ana Afloarei, originară din satul Hudești, județul Botoșani, a emigrat în 2015 în Marea Britanie din cauza dificultăților financiare.
Ajunsă la Londra, a început prin a lucra la un hotel, iar mai târziu într-un atelier de croitorie administrat de o româncă.
De meserie croitoreasă, și-a urmat pasiunea și a reușit să își deschidă propriul atelier, unde creează costume populare românești pentru comunitatea din Anglia.
„Îmi place să zic: «Când am venit la Londra, încă mai aveam balegă de vacă sub unghii». Fix de la coada vacii am venit”, a mărturisit Ana Afloarei, subliniind că a plecat din România din cauza nevoilor financiare.
„După ce am reușit să strâng niște bani, am închiriat un spațiu ca să-mi deschid un atelier de croitorie.
Am plătit depozitul, chiria și toate cheltuielile care au mai fost și am mai rămas doar cu 10 lire în buzunar… Dar am devenit patroană la Londra!”, a povestit aceasta în cadrul podcastului „Succesul are voce”.
Dorul de casă a fost motorul care a inspirat-o să-și dedice activitatea promovării tradițiilor românești.
Primul costum popular pe care l-a creat a fost unul în miniatură, pe care îl păstrează înrămat acasă.
„Dorul de acasă, de cei trei copii, m-au făcut să creez. Am dezvoltat dintr-un dor o afacere”, a spus botoșăneanca.
Clienții săi, mulți dintre ei români stabiliți în Anglia, revin mereu pentru noi comenzi, fie pentru botezuri, fie pentru alte evenimente.
Pe lângă atelierul de croitorie, Ana Afloarei a creat și un spațiu unic în locuința sa din Londra, numit „Odaia Bunicii”.
Acest mic „muzeu” reflectă nostalgia pentru satul natal și pentru tradițiile românești, oferind un colț de autenticitate românilor din diaspora.
În timpul pandemiei, dorul de casă a fost atât de puternic încât a adus din România două tiruri pline cu oale de lut de la Horezu, pentru ca românii din Londra să poată prepara sarmale ca acasă.
„Imaginează-ți cât de mare era dorul de casă, de a face sarmale în oale de lut”, a spus Ana.
Astăzi, cu multă muncă și determinare, botoșăneanca a transformat o simplă mașină de cusut într-o afacere prosperă și un mod de a păstra vie identitatea culturală românească departe de casă.