Adrian Găitan, eroul român din Austria care strălucește ca pompier de elită. „Ești mândria națiunii!”
Adrian Găitan, un român stabilit în Brunn am Gebirge, Austria, și-a transformat pasiunea pentru disciplină și efort fizic într-o evoluție de succes în această țară, unde este pompier voluntar.
Născut la data de 03.03.1969 (55 de ani) în comuna Bosanci, județul Suceava, conaționalul nostru a plecat la vârsta de 15 ani la școală, în Brașov, iar acolo a practicat și boxul timp de trei ani.
Ulterior, el s-a înrolat la cerere în armată, după moartea tatălui său, iar când a terminat serviciul militar, s-a întors în Suceava, la mama sa, care rămăsese singură.
Adrian a fost nevoit astfel să renunțe la sport, deși ar fi avut posibilitatea să practice boxul profesionist la cluburi precum Steaua sau Dinamo.
„După câteva examene, am început să lucrez la Serviciul de Apărare Civilă din Suceava, asta fiind la începutul anilor ’90. Sună ca și cum ar fi fost un loc de muncă ușor, unde puteai avea relații, dar nu avansai și aici mă refer la visul de a-ți permite o mașină sau a-ți construi o casă, cu toate că pe lângă mai lucram și ca șofer”, ne-a povestit Adrian Găitan.
Vāzând cum consāteni săi plecau în străinătate și, dupā scurt timp, începeau sā se ridice, el a decis astfel că drumul străinătății, deși mai greu, poate fi mult mai satisfăcător, așa că și-a folosit concediile pentru a munci temporar peste hotare.
El și femeia care i-a devenit soție între timp, au decis apoi să se stabilească definitiv în Austria, lăsând în urmă astfel cariera la Ministerul Apărării Naționale, unde lucra ca sergent.
„În anul 1996, cu ajutorul unui prieten, am ajuns pentru prima datā în Austria. De acea dată si în urmātorii trei ani, doar în concedii (de muncā), iar din anul 2000, ca prin minune, am primit drept de lucru!
Inițial gândul nostru, împreunā cu sotia, era sā ne adunām toate cele necesare pentru a ne asigura un viitor în România.
Cu timpul însă, ne-am hotārât, din mai multe motive, cā ar fi mai bine sā ne stabilim în Austria, pe atunci cu soția, care este și ea din Suceava, și fetița noastră, care pe atunci avea trei ani. Ulterior, s-au mai nāscut doi copii în Austria. Acum avem si trei nepoti!”, a mai spus bărbatul român.
În prezent, Adrian lucrează ca agent imobiliar în Austria și este și administratorul unui club de tenis de câmp cu peste 400 de abonați, iar în timpul liber face voluntariat cu tot sufletul și din toate puterile, după cum urmează să vedeți.
„Pe lângā toate acestea, m-am înrolat la Pompierii voluntari din localitate, permițându-mi timpul de a lua parte la interventii”, a mai precizat el.
Prin multă muncă, disciplină și devotament, conaționalul nostru a devenit încet-încet un simbol al curajului și al determinării în Austria, țară pe care o reprezintă acum la numeroase competiții internaționale de pompieri.
De-a lungul carierei sale impresionante, Adrian a câștigat numeroase medalii la campionate de prestigiu. Printre acestea se numără două medalii de aur și una de argint la „Aramco Firefighter Challenge” din Dhahran, Arabia Saudită, și titluri de campion mondial și european în competițiile „Toughest Firefighter Alive” și „Stairrun”.
Aceste competiții dure implică probe care testează limitele fizice și mentale ale participanților, iar Adrian le-a dominat, al categoria sa de vârstă, purtând echipament complet de aproximativ 30 de kilograme.
Conaționalul nostru a devenit astfel cunoscut pentru dedicarea și profesionalismul său, atât în viața de zi cu zi ca pompier, cât și în arenele de competiție internațională.
„Să fiu invitat să reprezint Austria este o onoare imensă pentru mine. Faptul că am câștigat medalii înseamnă enorm și mă motivează să continui să mă pregătesc pentru următoarele competiții”, a declarat Găitan cu mândrie pentru presa austriacă.
Colegii și superiorii lui Adrian din Austria îl respectă și îl admiră profund pentru reușitele sale. Șeful poliției din localitatea Brunn am Gebirge a ținut să-i transmită românului, în urma acestor realizări:
„Super Adi – Ești mândria națiunii”, exprimând astfel aprecierea pe care o merită pentru performanțele sale excepționale.
În plus, superiorul său direct, Martin Sipser, a menționat: „Adrian a ajuns în topul mondial al pompierilor datorită cunoștințelor sale de specialitate și abilităților sportive remarcabile.”
Cel mai mult se mândrește însă să le spună tuturor că este român, așa cum ne-a declarat la telefon. La multe dintre aceste competiții, Adrian s-a întâlnit și cu colegi de breaslă din România și nu a ezitat să se fotografieze alături de ei cu steagul României.
Întrebat cum vede situația pompierilor români, în comparație cu a celor austrieci, el a precizat:
„Cu colegii pompieri Români mā întâlnesc des la competitii. Majoritatea dintre ei sunt ofițeri sau subofițeri. Din câte am aflat de la ei, au condiții si facilitāți mai avantajoase decât cei de aici. Mai greu este pentru cei voluntari, despre care am auzit cā sunt mai puțin apreciați!
Aici doar orasele mari au pompieri de profesie, iar toate celelalte localitāti se bazeazā pe voluntariat! Ei spun: «Te înrolezi când vrei, demisionezi când vrei, dar între astea faci ARMATĂ!”
Deși activitatea sa principală nu este aceea de pompier, Adrian Găitan a reușit să devină un exemplu viu de curaj, sacrificiu și performanță sportivă la cel mai înalt nivel.
Reușitele sale nu sunt doar personale, ci reprezintă o mândrie atât pentru România, cât și pentru Austria, unde a reușit să se impună ca unul dintre cei mai buni pompieri din lume.
Cu fiecare medalie câștigată, demonstrează că disciplina, munca grea și pasiunea nu au granițe. El continuă să se pregătească intens pentru competițiile viitoare, având ca scop menținerea titlurilor sale și adăugarea altora noi în palmares.
Adrian Găitan este, fără îndoială, un exemplu de excelență, nu doar pentru pompierii din Austria sau România, ci și pentru cei din întreaga lume, inspirându-i pe toți cei care luptă pentru a salva vieți și a depăși limitele proprii.