Blue Air raportată la autoritățile italiene de o asociație pentru protecția consumatorului cu privire la rambursările biletelor de avion
Federconsumatori, una dintre cele mai mari asociații pentru protecția consumatorului din Italia, a raportat compania aeriană românească Blue Air la AGCM – Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (Autoritatea de Garanție pentru Concurență și Piață) cu privire la un comportament definit de asociația italiană ca fiind „incorect și nu foarte transparent”. Denunțul vine după ce mai mulți clienți s-au plâns că nu pot folosi voucherele pe care Blue Air le-a emis cu scopul de a-i rambursa pentru zborurile anulate.
„În ultimele săptămâni, numeroși utilizatori au apelat la Federconsumatori raportând imposibilitatea substanțială de a utiliza voucherele primite de la compania aeriană Blue Air ca rambursare pentru zborurile anulate în timpul perioadei când acestea au fost blocate. Procedura de rezervare a unui bilet pe site-ul companiei nu prevede, în nicio etapă, posibilitatea de a introduce codul voucherului primit sau orice spațiu dedicat: suma voucherului ar trebui să fie disponibilă în profilul personal al clientului pentru a putea fi utilizată în vederea achiziționării unui alt bilet de călătorie, dar utilizatorii implicați au raportat că s-au conectat la contul lor și nu au găsit niciun credit. În plus, consumatorii înșiși au încercat în zadar să contacteze serviciul de asistență pentru clienți al companiei aeriene pentru a rezolva problema, dar numărul de telefon dedicat asistenței nu este accesibil și, în același mod, orice schimb de comunicații prin e-mail s-a dovedit nereușit”, informează Federconsumatori.
„Este clar că aceasta este o conduită care nu numai că încalcă prevederile legislației în vigoare cu privire la rambursarea biletelor de călătorie anulate din cauza crizei de sănătate, dar care constituieși o practică comercială incorectă și nu foarte transparentă în dauna utilizatorilor. Tocmai din acest motiv am trimis un raport către AGCM, solicitând Autorității să efectueze verificările corespunzătoare și, în special, să pună capăt comportamentului în cauză – dacă este necesar și cu impunerea de sancțiuni – pentru a proteja dreptul de utilizare a voucherelor emise cu scopul de a rambursa sumele plătite, precum și pentru a putea face achiziții pe o piață echitabilă și transparentă”, a mai adăugat asociația italiană.
Pentru a denunța un astfel de comportament și pentru mai multe informații sau asistență, Federconsumatori invită clienții companiei aeriene să contacteze birourile asociației de pe întreg teritoriul italian sau să contacteze biroul SOS Turista la numărul de telefon 0039 059 251108 sau la adresa de e-mail info@sosvacanze.it, de luni până vineri între orele 08:30 – 13:30.