Cazul incredibil al unei românce din Anglia: „Am rămas însărcinată în timp ce eram deja însărcinată. Nu credeam că este posibil”
Alina Luca, o femeie de naționalitate română în vârstă de 30 de ani, rezidentă în cartierul Beckton din estul Londrei, era mama unei fetițe de nouă ani și își pierduse speranța de a avea mai mulți copii, după ce primise de la medici trista veste că avea doar cinci la sută șanse de a mai rămâne însărcinată.
Conform Daily Mail, Alina visase dintotdeauna să aibă o familie mare, dar visul ei se spulberase datorită unei glande tiroide hipoactive. Împreună cu partenerul său, Rick Carmea, românca a încercat să aibă al doilea copil dar, după doi ani, a decis să renunțe. Surpriza s-a produs o lună mai târziu, în august anul trecut, atunci când a aflat că este însărcinată.
În timpul ecografiei obligatorii de 12 săptămâni, Alina a aflat că surpriza este dublă. Românca a descoperit că de fapt aștepta doi copii despre care medicii susțineau că au fost concepuți la o săptămână unul după celălalt.
Incredibil de rar, fenomenul este cunoscut din punct de vedere științific sub numele de superfetație și are loc atunci când o a doua sarcină are loc la doar câteva zile sau săptămâni după prima. Tocmai de aceea, bebelușii născuți astfel nu sunt considerați gemeni din punct de vedere oficial.
Alina este convinsă că experiența ei a fost doar un „miracol”, deoarece ea se rugase continuu pentru a avea încă un copil. Alina a spus: „Am rămas însărcinată în timp ce eram deja însărcinată. Nu credeam că este posibil.”
„L-am întrebat pe doctor dacă vorbește serios. Cum poate fi posibil să rămâi însărcinată când ești deja însărcinată? Au spus că este foarte rar, dar se întâmplă. Am aflat că au fost concepute la o săptămână, deoarece una dintre ele era mai mică la ecografie. Este un miracol că mi s-a întâmplat asta”.
Românca a mărturisit: „Ne-am rugat pentru un copil și am spus că dacă nu se întâmplă, nu putem face nimic în privința asta, iar apoi s-a întâmplat după o lună și am aflat că sunt însărcinată. A fost un mare șoc pentru noi.
„După ce am procesat vestea și am făcut câteva cercetări, am fost într-adevăr în stare de șoc și chiar nu-mi venea să cred ce mi s-a întâmplat. Este cu adevărat uimitor”.
Alina a precizat: „Întotdeauna mi-am dorit o familie mare. Nu am putut rămâne însărcinată timp de doi ani și am renunțat. Mi-au spus că am șanse între cinci și zece la sută să rămân însărcinată, pentru că am hipotiroidism”.
Cunoscută și sub numele de tiroidă hipoactivă, afecțiunea înseamnă că glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni și provoacă menstruații neregulate, ceea ce face dificilă conceperea embrionului.
Alina a adăugat: „Anul trecut am spus că voi renunța pentru că sunt supărată și mă gândeam că nu are rost să încerc din nou și dacă se va întâmpla, se va întâmpla. Și după o lună am aflat că sunt însărcinată. A fost amuzant. Am plâns cu lacrimi de bucurie pentru că eram atât de fericită.
„Am sunat-o pe sora mea și am rugat-o să se uite la testul de sarcină pentru a vedea dacă este pozitiv, pentru că am crezut că visez”. Cele două fiice ale Alinei, Ellie și Millie s-au născut în primăvara acestui an, pe 15 martie. La naștere, Millie a cântărit 1,96 kg. Un minut mai târziu a venit pe lume și Ellie, care a avut 1,93 kg.
De atunci, mămica full-time și-a creat o pagină de Instagram în încercarea de a crește gradul de conștientizare cu privire la sarcinile superfetației.
Alina a spus: „Sarcina a fost foarte grea și dureroasă. Am crezut că mi se va rupe spatele pentru că burta îmi era atât de mare. Sunt mică. Pielea mea era atât de întinsă și aveam atât de multe urme și mă gândeam că burta îmi va exploda în curând.
„Eram în culmea fericirii să le țin în brațe pentru prima dată, să fiu sinceră a fost uimitor. Poți vedea totul ca dublu – nu doar din cauza faptului că ai doi copii, ci totul – emoțiile tale și ești mai sensibilă. Când le spun oamenilor povestea mea, ei se uită la mine ca și când aș fi nebună și se întreabă cum a fost posibil. Dacă cineva mi-ar fi spus înainte așa ceva, cred că aș fi crezut la fel.”
Superfetația apare atunci când un ovul este fertilizat de spermatozoizi și se implantează în uter pentru a doua oară, la doar câteva zile sau săptămâni după ce procesul a avut loc pentru prima dată.
Astfel de cazuri sunt extrem de rare, există doar câteva cazuri raportate vreodată în literatura medicală. Medicii au identificat superfetația în Marea Britanie, Italia și Canada.
Superfetația este dificil de diagnosticat, deoarece prezența a doi fetuși în uter este de obicei asociată gemenilor. Principala caracteristică a superfetației este că cei doi fetuși cresc în ritmuri diferite.
Bebelușii născuți prin superfetație sunt adesea considerați gemeni, deoarece se nasc de cele mai multe ori în aceeași zi. Cu toate acestea, oficial nu sunt gemeni.
Gemenii sunt fie identici – atunci când un singur ovul se împarte în două după ce a fost fertilizat – sau neidentici, atunci când două ovule separate sunt eliberate dintr-un ovar în același timp și sunt fertilizați de spermatozoizi diferiți și apoi implantați în uter.