Comisia Europeană solicită integrarea României în spațiul Schengen
Schengen este cea mai mare zonă din lume în care cetățenii țărilor membre pot circula liber, fiind totodată una dintre primele realizări ale Uniunii Europene (UE).
Mai exact, spațiul Schengen permite cetățenilor și rezidenților UE să locuiască, să lucreze și să călătorească în alte țări membre fără a trece prin controale la frontierele interne.
Aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen în timp ce lucrează într-o altă țară și, în fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec granițele interne.
Europenii fac aproximativ 1,25 miliarde de călătorii în fiecare an în spațiul Schengen, ceea ce, de asemenea, aduce beneficii mari sectorului turistic.
Spațiul Schengen aduce beneficii economice semnificative statelor sale participante. De la înființare, comerțul intra-european a crescut în timp, facilitând creșterea afacerilor europene.
După cum am văzut în timpul pandemiei COVID, problemele de la frontierele interne ale UE au avut un impact substanțial asupra întreprinderilor europene, asupra furnizării de bunuri și servicii, precum și asupra mobilității persoanelor, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene publicat miercuri, 2 iunie 2021.
Comisia Europeană a elaborat astfel un plan strategic care să permită recuperarea și îmbunătățirea situației economice a țărilor membre UE, precum și a relației dintre acestea.
Această strategie prezintă acțiunile cheie pentru susținerea și compensarea absenței controalelor la frontieră în cadrul Schengen și pentru a spori rezistența sa la provocările viitoare. Acestea includ:
- Asigurarea unei gestionări eficiente și moderne a frontierelor externe ale UE;
- Consolidarea internă a spațiului Schengen;
- Îmbunătățirea guvernanței pentru a încuraja încrederea între statele membre și o mai bună pregătire pentru crize.
„Strategia solicită, de asemenea, finalizarea extinderii spațiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croația și Cipru să poată beneficia pe deplin de Schengen”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Se vor alătura mai multe țări spațiului Schengen?
„Strategia solicită Consiliului să decidă asupra ridicării controalelor pentru Bulgaria, România și Croația și să le integreze în spațiul Schengen. Bulgaria și România au finalizat cu succes evaluarea necesară în 2010 și 2011. În ceea ce privește Croația, Comisia a confirmat în octombrie 2019 că această țară a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea acquisului (ansamblu de măsuri convenite între UE și țările care aderă – n.r.) Schengen. Acest lucru a fost reconfirmat în urma unei vizite suplimentare la frontierele externe ale Croației”, se mai precizează în comunicat.
Comisia Europeană consideră că o zonă Schengen mai incluzivă va crește securitatea pentru UE, în ansamblu, îndeplinind în același timp și așteptarea legitimă a acestor țări și obligația legală de a adera la Schengen. Asta va contribui la consolidarea încrederii reciproce, sunt de părere membrii comisiei.
„Acum depinde de Consiliul European să ia măsurile necesare pentru ca aceste state membre să devină parte a Schengen. Același lucru se va aplica și pentru Cipru, odată ce a finalizat evaluarea necesară”, mai transmite Comisia Europeană.