Condițiile de cazare ale muncitorilor români și bulgari, în atenția autorităților din vestul Europei
Autoritățile germane și olandeze au efectuat sâmbătă, 12 februarie, prima acțiune comună de control transfrontalier în districtul Kleve (Renania de Nord-Westfalia). Un total de șase locuințe colective din localitățile Geldern și Emmerich au fost percheziţionate de echipele mixte ale autorităților germane și olandeze. Accentul a fost pus pe reglementările din domeniul construcțiilor, privind calitatea vieții, supraaglomerarea și reglementările de igienă, informează NRZ.
„Acest lucru a confirmat suspiciunea unei contrabande organizate cu muncitori, în principal din România și Bulgaria, precum și exploatarea chiriașilor și a angajaților de către companiile cu locuri de muncă temporară din zona de frontieră”, a declarat Ina Scharrenbach, ministrul german al Ministerului Afacerilor Interne, Afacerilor Municipale, Construcțiilor și Egalității, sub conducerea căruia s-a desfășurat operațiunea.
Printre altele, în spațiile de cazare au fost constatate deficiențe semnificative de protecție împotriva incendiilor, infestări cu mucegai și dăunători. În unele locuri nu exista nici măcar electricitate. Este de așteptat să se emită interdicții privind utilizarea unor asemenea spații de cazare.
Anterior, au existat indiciile unor nemulţumiri din partea autorităţilor olandeze. Nu mai puțin de 80 de persoane – din ordinea publică, autorităţi din construcţii şi sănătate, poliţie, pompieri, angajați din guvernul raional şi anchetatori fiscali – au fost implicate în această acțiune.
Împreună cu administrația locală din Geldern, acțiunea a fost pregătită meticulos de luni de zile, potrivit primarului Sven Kaiser. „Acțiunea este, de asemenea, un semnal clar pentru oamenii din spatele acestui sistem, că guvernul de stat și municipalitățile afectate vor lua măsuri decisive împotriva acestui sistem de trafic de persoane și exploatare, nu numai acum, ci și în viitor”, a spus Kaiser.
Autorităţile olandeze au pedepsit inclusiv încălcările flagrante ale legislaţiei privind sănătatea şi securitatea în muncă. Acolo unde existau suspiciuni inițiale de infracțiuni fiscale, au fost implicate autorităţile de drept. Peste 140 de persoane au fost verificate de 40 de inspectori fiscali în cele două zile de control.
Muncitori din România şi Bulgaria sunt angajaţi în industria cărnii în companii olandeze. Sunt găzduiţi în apartamente care oferă condiții de trai inumane. Odată cu Legea privind consolidarea locuințelor, dată în iulie 2021, landul Renania de Nord-Westfalia a înăsprit reglementările pentru cazarea în astfel de locuinţe.
„A fost primul raid de acest gen după intrarea în vigoare a Legii. Campania de control transfrontalier a fost şi este un prim pas important în descoperirea şi combaterea abuzurilor de pe ambele părți ale graniţei. Acesta este singurul mod de a obține un control asupra condițiilor adecvate de muncă şi de viaţă pentru toți angajaţii, pe termen lung”, a conchis ministrul Scharrenbach.