vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Coronavirus în Europa: 60 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol, rata șomajului în creștere

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - miercuri, 22 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Aproximativ 60 de milioane de lucrători din Europa vor avea locurile de muncă afectate de măsurile de izolare impuse de majoritatea ţărilor europene, de la scăderea salariilor şi până la concedieri, indică un studiu publicat de Institutul Global McKinsey (MGI), informează Agerpres.

Pandemia de COVID-19 ar putea „aproape să dubleze rata şomajului european în următoarele luni”, estimează grupul de consultanţă american. Potrivit acestuia, evoluţia situaţiei pe piaţa forţei de muncă va depinde de „eficienţa răspunsului sănătăţii publice” la coronavirus.

- Continuarea după publicitate -

Institutul McKinsey estimează că unul din patru locuri de muncă din întreaga Uniune Europeană şi Regatul Unit este expus riscului de reducere a orelor sau a plăţii, problemelor temporare sau concedierii permanente.

Profesiile care nu necesită un contact strâns cu alţii, de exemplu contabilii şi arhitecţii, sunt considerate cu risc scăzut, împreună cu cele care oferă servicii esenţiale, cum ar fi poliţia.

Aproximativ 55 de milioane de lucrători sunt angajaţi în profesii cu risc ridicat de a rămâne fără un loc de muncă, dintre care enumerăm: casiere, bucătari, lucrători în construcţii, personal hotelier şi actori. Aproximativ 80% din locurile de muncă considerate de risc sunt deţinute de persoane care nu au o diplomă universitară.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, MGI prognozează că sunt ameninţate aproape trei sferturi din locurile de muncă din sectorul HoReCa din UE, ceea ce înseamnă 8,4 milioane de locuri de muncă.

Firma avertizează că rata şomajului în UE ar putea creşte de la aproximativ 6% la mai mult de 11% şi va rămâne ridicată ani întregi dacă dacă efectele bolii nu sunt eliminate rapid.

În cel mai optimist scenariu, virusul este ţinut sub control în două sau trei luni, ceea ce ar limita creşterea ratei şomajului până la 7,6% în 2020, înainte de a reveni la un nivel anterior crizei (6,3% în noiembrie 2019 în Uniunea Europeană cu 28 de ţări membre, care fac obiectul studiului McKinsey) la finalul anului 2021.

Un scenariul pesimist se bazează pe ipoteza eşecului eforturilor de limitare a răspândirii coronavirusului şi pe continuarea măsurilor de distanţare socială pe parcursul verii, „ceea ce ar agrava impactul” economic şi ar putea duce la o rată a şomajului în UE de până la 11,2% în 2021, fără certitudinea că nivelul din 2019 va putea fi atins înainte de 2024.