sâmbătă, 14 septembrie 2024
Informația fără granițe


Coșmarul unor muncitori români în Germania, exploatați de doi conaționali. Cazați în condiții inumane și plătiți cu 600 de euro pe lună

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - miercuri, 28 august 2024 Etichete: , , ,

Într-un caz care pune în lumină problema muncii forțate și a exploatării moderne, doi români, tată și fiu, Constantin L. (52 de ani) și Constantin-Ionuț L. (34 de ani), se confruntă cu acuzații grave de sclavie și trafic de persoane în Berlin (Germania).

Cei doi sunt acuzați de recrutarea ilegală a lucrătorilor și de cazarea acestora în condiții inumane pe șantierele din capitala germană, relatează Kurier.de.

Conform acuzațiilor formulate de procuratură, Constantin L., principalul inculpat, și-a câștigat existența prin angajarea ilegală a lucrătorilor români.

Aceștia, provenind din medii extrem de sărace, erau atrași cu promisiuni false și transportați într-un microbuz supraaglomerat la Berlin, unde erau cazați în condiții inumane.

Până la opt persoane erau înghesuite în camere mici, adesea fiind nevoite să împartă o saltea așezată direct pe podea, iar în mod obișnuit lucrau în schimburi de câte zece ore, șase zile pe săptămână.

În perioada noiembrie 2015 – iulie 2020, Constantin L. ar fi recrutat între 50 și 70 de muncitori anual pentru a presta lucrări de demolare pe șantiere din Berlin.

Acesta este acuzat de 38 de infracțiuni, inclusiv evaziune fiscală, având în vedere că ar fi utilizat facturi false și ar fi omis să plătească contribuțiile sociale în valoare de 456.552 de euro.

Anchetatorii susțin că sistemul de exploatare al lui Constantin L. și al fiului său era bine organizat și bazat pe un mecanism de manipulare sofisticat.

Lucrătorii erau adesea plătiți cu sume mult mai mici decât cele promise, câte 12 euro pe oră, dar la sfârșitul lunii primeau sume între 300 și 600 de euro.

Sumele restante erau reținute sub pretextul acoperirii costurilor pentru transport, hrană și cazare. De asemenea, era ceva obișnuit ca prima lună de muncă să fie considerată de probă, fără plată.

În plus, Constantin L. ar fi utilizat tactici de intimidare pentru a menține controlul asupra muncitorilor, inclusiv prin amenințări și violență fizică. Se spune că aveau loc „apeluri de seară” la ora 21, unde „încălcările regulilor” erau pedepsite cu bătăi.

Procesul a fost întârziat din cauza problemelor de personal în sistemul judiciar, iar acum se discută despre posibilitatea unui acord care ar putea reduce semnificativ pedepsele solicitate. Următoarea ședință a procesului este programată pentru joi, 29 august.