Coșmarul unui român din Marea Britanie, accidentat cu mașina de o bătrână. Rămas fără muncă și prea speriat să ceară despăgubiri
Cosmin Ioniță, un tânăr român în vârstă de 32 de ani, rezident în orașul galez Tredegar (districtul Blaenau Gwent din sud-estul Țării Galilor), este șomer din cauza unui accident petrecut la fostul său loc de muncă și se arată prea speriat pentru a pretinde despăgubiri. Românul a fost audiat recent la Tribunalul din Newport (zona metropolitană Cardiff-Newport), pentru o infracțiune săvârșită anul trecut.
Fost lucrător la o spălătorie auto, Cosmin crede că viața lui este „un dezastru”, după ce o clientă ar fi apăsat greșit pedala mașinii și a intrat în el. Românul a mărturisit că a rămas cu dureri de spate, care l-ar fi determinat apoi să lipsească de la munca neremunerată dispusă de instanță în 2021.
Anul trecut, Ioniță a primit o pedeapsă de opt săptămâni de închisoare cu suspendare timp de 12 luni, după ce a recunoscut că a condus în stare de ebrietate un autoturism Mini One, în care s-a urcat fără acordul proprietarului. De asemenea, a primit 150 de ore de muncă neremunerată, dar a încălcat sentința cu suspendare, deoarece a lipsit la două programări și a ajuns din nou în instanță.
Audiat recent în instanță, conaționalul nostru a declarat pentru publicația WalesOnline: „Lucram într-o spălătorie auto în Tredegar. O bătrână a venit să-și spele mașina. Ea a tras mașina prea aproape. I-am spus să o dea puțin înapoi, dar a apăsat pedala greșită și s-a deplasat înainte, a intrat în mine și m-a doborât la pământ”.
Ioniță a explicat că s-a luptat cu durerile de spate de la acel accident. Când a început audierea, a fost întrebat dacă a pledat vinovat pentru lipsa programărilor din martie și mai. El a răspuns: „Am ratat câteva zile pentru că am avut un accident la spălătoria auto”.
Grefierul a spus că Ioniță ar fi trebuit să discute deja cererea sa cu avocatul său Stephen Ritter. „Întrebarea nu ar trebui să fie o surpriză pentru tine”, a spus ea. „Două zile nu ai mers? Recunoști asta?” Ioniță a început să răspundă: „Da, dar…” Grefierul a intervenit din nou pentru a-l liniști pe inculpat: „Domnul Ritter o să ne spună”.
Un ofițer supraveghetor a declarat instanței că Ioniță a efectuat doar 126 din cele 150 de ore de muncă neremunerate. „Dacă s-ar fi reangajat în urma scrisorilor de nerespectare, nu am fi apelat la tribunal”, a spus el.
„A venit aici din România. Este aici de ceva vreme. Când a ajuns aici, a aflat că nu a fost atât de ușor pe cât se credea. Nu era genul de slujbă în fabrică pe care și-ar fi dorit-o și pe care a avut-o în România. A întâlnit o doamnă în Tredegar cu care este împreună de trei-patru ani. A început să lucreze la o spălătorie auto și suferea de dureri de spate pentru că este destul de înalt. Ei nu au fost deosebit de înțelegători și starea spatelui său s-a înrăutățit din ce în ce mai mult. A continuat să lucreze. I-a întrebat dacă poate face cumva alte activități și ei au spus da, apoi au spus că nu și el nu a avut ce să facă. El a fost forțat să aibă acea slujbă”, a spus avocatul Ritter.
Ioniță a fost adus în instanță cu mandat de arestare după ce a ratat înfățișarea programată. Ritter a spus că acest lucru s-a întâmplat pentru că clientul său era „extrem de speriat că orice contact cu instanța ar însemna că va ajunge la închisoare, pentru că asta s-ar fi întâmplat în România”.
Avocatul a menționat de asemenea că viața lui Ioniță este „un dezastru”, adăugând: „Nu are bani și trăiește din beneficiile pe care le câștigă partenera sa. Singurul mare plus pentru el este că partenera sa are o slujbă sigură și îi plătește chiria”.
Ioniță datorează instanței 103 lire sterline pentru infracțiuni anterioare. Grefierul a spus că chestiunea „a ajuns la executorii judecătorești”. Întrebat de ce pârâtul nu pretinde despăgubiri, avocatul a spus: „Îi este frică, deoarece se teme că cei de acolo vor dori informații despre motivul pentru care nu lucrează. Dacă le-ar spune că are probleme cu spatele, ei ar accepta asta și poate i-ar da câteva îndrumări. Dar el nu s-a dus”.
Președintele instanței, judecătorul Nicholas Hobbs i-a spus inculpatului: „Faptul că ați făcut deja o mare parte din munca neremunerată v-a ajutat în măsura în care am fi putut activa pedeapsa cu suspendare și să vă trimitem în arest, dar în mod clar ați avut dificultăți. Cu toate acestea, serviciile de supraveghere au fost mai mult decât corecte cu dvs. spunând că ar trebui să vă acordăm doar o penalizare financiară. Veți fi amendat cu 60 de lire sterline și trebuie să plătiți încă 60 de lire sterline pentru cheltuielile de judecată. Chiar trebuie să mergeți să discutați cu agenția de despăgubiri DWP și să vedeți dacă aveți dreptul la unele despăgubiri”.
DWP (Departamentul pentru Muncă și Pensii) gestionează despăgubirile sociale în Țara Galilor. Judecătorul Hobbs l-a avertizat pe Ioniță că, dacă nu plătește cele 120 de lire sterline în 56 de zile, va fi chemat înapoi în instanță. „O voi face”, a răspuns ferm acesta.