joi, 21 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Doi români s-au întors din Anglia și au înființat o fermă de legume și fructe. „Abia așteptăm fructele din copacii copilăriei!”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Prima pagină Știri - vineri, 29 martie 2024 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

În satul Grăjdeni, comuna Fruntiseni, județul Vaslui, Iulian și Monica Hazazub, un cuplu care a petrecut ani de zile în Marea Britanie, au decis să revină în locul natal pentru a-și transforma pasiunea pentru agricultură într-o afacere de familie.

După 12, respectiv 10 ani petrecuți în Anglia, cuplul s-a întors acasă în februarie anul trecut, investind aproximativ 35.000 de euro în legumicultură, informează Vremea Nouă.

- Continuarea după publicitate -

Iulian și Monica au îmbrățișat munca la „tarlaua” lor cu entuziasm și dedicare. Anul acesta, ei au extins afacerea, adăugând un al doilea solar de 300 de metri pătrați la cel deja existent de 500 de metri pătrați, cu planuri de a mări producția agricolă în 2025 prin adăugarea unui al treilea solar.

Monica și Iulian Hazazub. Sursa foto: Vremea Nouă

Greutățile întâmpinate în Londra, inclusiv un accident de muncă, nu i-au descurajat, ci mai degrabă i-au motivat să-și construiască o viață împlinită acasă, inspirați de modelul de afaceri văzut în Marea Britanie.

- Continuarea după publicitate -

În acest an, Ferma Hazazub va planta aproximativ 2.500 de răsaduri, cultivând o varietate de legume în solariile lor și în câmp.

Sursa foto: Vremea Nouă

„Anul acesta plantăm roșii, castraveți, ardei kapia, ardei gogoșar, vinete și ardei iute pentru dulceață! Asta fiind doar în cele două solarii. În câmp, în cele 40 de arii, vom planta usturoi, ceapă și cartofi. Trebuie să știți că așa merge agricultura, din an în an mai bine, pentru că trebuie să investești, să muncești, dar sincer se merită!

Productia crește an de an, ca și venitul. Noi tindem să ajungem la minim 1.500 de mp de solar, care reprezintă spațiul de solar protejat”, a precizat Iulian Hazazub.

Sursa foto: Vremea Nouă

- Continuarea după publicitate -

Colaborarea pe care o au cu Ferma Ursu din Bogdănița evidențiază o comunitate agricolă unită, unde fermierii se sprijină reciproc cu răsaduri și sfaturi:

„Noi îi ajutăm pe ei, ei ne ajută pe noi, este un ajutor binevenit”, a spus Iulian Hazazub.

Pe lângă legumicultură, familia Hazazub a îmbrățișat și pomicultura, plantând o mică livadă cu cireși, vișini, meri, pruni și caisi pe terenul neprielnic grădinăritului.

Investițiile nu s-au oprit la culturile de plante; familia a achiziționat și utilaje agricole la mâna a doua pentru a mecaniza procesele, contribuind astfel la eficientizarea muncii lor. Această mutare își propune nu doar să sporească producția, ci și să recreeze „gustul de altădată” al produselor cultivate în mod tradițional.

- Continuarea după publicitate -

Ambiția familiei Iulian și Monica Hazazub de a dezvolta o afacere agricolă sustenabilă în satul lor natal este un exemplu de urmat.

„Greutățile întâmpinate sunt ca la orice început, dar sincer le depășim datorită dorinței de a munci. Dorința a fost de a planta cât putem, fără a căuta încă o piață de desfacere, dar lucrurile în viață vin de la sine, ne-a scos Dumnezeu oameni minunati în cale și o să găsim și în acest an piață de desfacere.

Ne dorim gustul de altădată. Abia așteptăm fructele din copacii copilăriei, legumele și fructele de acasă, iar faptul că le putem cultiva noi, știind ce cultivăm și mâncăm, ne face să mergem mai departe.

Având o susținere necontenită din partea familiei amândurora, ne dorim să creștem ușor numărul solariilor, să putem planta protejat, factorii externi fiind foarte mulți și diverși, să ajungem să ne procesăm produsele și să ne dezvoltăm și noi, și satul în care locuim”, a spus Monica Hazazub.

- Continuarea după publicitate -

Cei doi intenționează să inițieze o cooperativă împreună cu alți întreprinzători locali, având ca obiectiv susținerea contractelor cu supermarketurile din zonă, un pas spre revitalizarea agriculturii la nivel local și oferirea unui model de succes pentru fermierii din regiune.