Doi români suspectați în Marea Britanie că duceau fete din România și le forțau să se prostitueze
Doi bărbați de naționalitate română, Ion Constantin, în vârstă de 50 de ani, domiciliat pe strada Durham din orașul englez Hull (Yorkshire), și Alin Codreanu, de 41 de ani, domiciliat pe strada Freehold din același oraș, au primit fiecare câte un ordin de restricție, după ce s-a descoperit că au făcut trafic de persoane aduse din România în Marea Britanie, potrivit HullLive.
Cei doi români sunt suspectați că au adus victime care au fost ulterior forțate să lucreze ca prostituate. Cererea formulată de echipa poliției britanice MSHT (care se ocupă de trafic de persoane pentru sclavia modernă), a fost aprobată vineri, 23 decembrie, de Tribunalul Magistraților din Hull și va impune condiții stricte celor doi români.
Ordinele sunt valabile pe o perioadă de doi ani și înseamnă că Ion Constantin și Alin Codreanu nu trebuie să organizeze călătorii sau transport spre sau în interiorul Regatului Unit pentru nimeni altul decât pentru ei înșiși, inclusiv pentru muncă.
De asemenea, cei doi români sunt împiedicați să se implice, să organizeze sau să constrângă alte persoane să intre în industria muncii sexuale. Nerespectarea acestor condiții va duce la săvârșirea unei infracțiuni, cu o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.
Rich Kirk sergent-detectiv în echipa specializată în astfel de cazuri, MSHT, a declarat: „Ne-am angajat să contribuim la protejarea victimelor sclaviei moderne și a traficului de persoane. Pentru a asigura primele ordine de risc privind sclavia și traficul de persoane ale forței noastre, este un drum lung până la construirea acestei încrederi cu victimele.
„Este o dovadă că putem obține rezultate și putem ajuta aceste victime. Vom folosi toată legislația disponibilă pentru a proteja persoanele vulnerabile din comunitățile noastre și vom susține în mod activ acele STRO-uri (locații în care prostituatele își caută clienți) care au impus restricții stricte lui Constantin și Codreanu.
Instanța a constatat că ambii bărbați au acționat într-un mod care a demonstrat un risc real de a comite infracțiuni de sclavie sau trafic de persoane și a decis că aceste ordine sunt necesare pentru a proteja potențialele victime. Mă bucur că STRO-urile au fost de acord.
Aceasta este o mărturie a forței și devotamentului echipei mele – a fost nevoie de luni de muncă asiduă și de investigații pentru a prezenta un caz solid. Ancheta noastră continuă și căutăm întotdeauna modalități de a îmbunătăți modul în care identificăm și protejăm victimele sclaviei moderne sau ale traficului de persoane și ne asigurăm că acestea primesc îngrijirea și protecția de care au nevoie”.