Doi soți români s-au întors în țară după ani de muncă în străinătate și au deschis o ceainărie de vis. „Îmi place când străini intră în vorbă și se despart ca prieteni”
Marianne Csakli și Hadrian Morar, doi români care au muncit ani de zile în Anglia, ea pe post de chelneriță și el ca bucătar, s-au întors acasă și au deschis o ceainărie de vis în satul Saschiz, aflat la doar 20 de kilometri de Sighișoara.
Cei doi au mărturisit că s-au inspirat din locurile pitorești pe care le-au vizitat în Marea Britanie, unde își petreceau timpul liber.
„În zilele noastre libere vizitam locuri din apropiere și fiecare avea câte o ceainărie sau cafenea, locuri care au implementat sămânța dorinței noastre de a avea propriul local”, a declarat Marianne, citată de Lovedeco.
Saschiz este un sat cunoscut pentru cetatea sa medievală din secolul al XIV-lea și pentru biserica fortificată inclusă în patrimoniul UNESCO, atrăgând atenția și prin vizitele Regelui Charles.
La câțiva pași de această biserică, cei care ajung în zonă pot vizita ceainăria numită sugestiv „Tei”, situată într-o curte cu aer de poveste, la umbra unui arbore impunător.
Originar din Sighișoara, Hadrian și-a dorit să fie aproape de oraș, dar departe de agitația urbană, astfel că au ales să cumpere o gospodărie din Saschiz, lăsată în paragină de aproape un deceniu.
În 2015, cei doi au început restaurarea acesteia, iar în 2018 au finalizat lucrările, transformând gospodăria într-o ceainărie.
„Șopul de lemne a devenit spațiu de servit băuturi, cu toaleta în fostul coteț al porcilor. În fostul grajd, pe care l-am modificat, e o cameră de oaspeți, iar în șură e garaj de biciclete și spațiu de stat”, a explicat Marianne.
Ceainăria poartă numele „Tei” după arborele imens din fața casei, iar cuplul a descoperit ulterior că în trecut, multe sate din zonă aveau tei la care oamenii se întâlneau.
„Aș vrea ca acest local să fie un punct de întâlnire a prietenilor și un moment de întâlnire a unor cunoștințe noi. Îmi place când străini intră în vorbă și se despart ca prieteni”, a adăugat Marianne.
Pe lângă ceainărie, oaspeții se pot caza într-o cameră amenajată în fostul grajd, decorată cu mobilă veche, unele piese restaurate, altele păstrate în starea lor originală.
Restaurarea completă a gospodăriei nu este încă încheiată, Hadrian lucrând anual la un proiect mai mare, împreună cu doi prieteni profesioniști.
Ceainăria „Tei” a devenit astfel nu doar un loc de relaxare și socializare, ci și o punte între trecut și prezent, păstrând farmecul autentic al unei gospodării săsești și atrăgând turiști care vor să se bucure de o experiență unică într-un cadru de basm.