Două elvețience au sterilizat pisici și câini vagabonzi din România: „O problemă cauzată de sărăcie”
Gabi Lützelschwab și fiica sa, Fabia, două elvețience rezidente în localitatea Möhlin, situată în regiunea Fricktal (districtul Rheinfelden din cantonul Aargau) au petrecut cinci zile memorabile în România pentru a ajuta la sterilizarea câinilor și pisicilor fără stăpân care trăiesc și se înmulțesc necontrolat în orașele și satele românești.
Conform NFZ, această campanie de sterilizare a fost finanțată de SUST (Fundația Susy Utzinger pentru bunăstarea animalelor), o organizație elvețiană non-profit, cu sediul în localitatea elvețiană Kollbrunn din cantonul Zurich.
„Problema cu pisicile și câinii vagabonzi este foarte mare în România. Acest lucru este cauzat de sărăcia oamenilor”, dezvăluie Gabi situația animalelor cotidianului elvețian „Neue Fricktaler Zeitung”.
Fiica ei studiază medicina veterinară la Berna. În această vară, viitorul medic veterinar a decis să efectueze o misiune de trei săptămâni în România și să ajute la sterilizarea câinilor și pisicilor străzii de acolo. Gabi și-a vizitat fiica timp de cinci zile și a ajutat-o să aibă grijă de animalele fără stăpân. „A fost o experiență mai mult decât impresionantă”, recunoaște mama Fabiei.
Viața multor animale nevinovate se termină în mod trist și mult prea devreme
Spitalul de animale fără stăpân al SUST desfășoară astfel de campanii de sterilizare în București și localitățile învecinate, sub îndrumarea medicului veterinar Irina Corbu-Rudnic. „Din cauza suprapopulării, viața multor câini și pisici se termină adesea trist și devreme. Animalele tinere sunt ucise, animalele străzii sunt torturate, în timp ce se nasc tot mai mulți pui”, precizează doctorița Corbu-Rudnic.
„Astfel de acțiuni de sterilizare pot salva viața a mii de animale în fiecare an prin contracararea sustenabilă a numărului de câini și pisici fără stăpân care crește exponențial”, subliniază medicul veterinar român.
„Dacă suprapopularea poate fi redusă, animalele nedorite nu vor mai fi tratate cu o asemenea cruzime. Sterilizările sunt destinate prevenirii atrocităților, cum ar fi otrăvirea, uciderea din culpă sau chiar împușcarea animalelor străzii”, explică doctorița Corbu-Rudnic.
Conform statisticilor, peste 14.000 de animale au fost sterilizate în România în 2021. Și nu numai animalele de stradă au fost sterilizate, ci și animalele de companie ale persoanelor fizice care nu și-au putut permite o astfel de intervenție chirurgicală veterinară din motive financiare. Statul român nu susține astfel de acțiuni de sterilizare gratuită.
Sacul de gunoi pe post de masă chirurgicală
Pentru elvețianca Gabi Lützelschwab a fost de-a dreptul uimitor să vadă condițiile în care se desfășoară campaniile de sterilizare în mediul rural din țara noastră, unde sunt utilizate cele mai rudimentare mijloace. De exemplu, o masă pliantă care este dezinfectată și acoperită cu un sac de gunoi curat servește drept masă de operație.
„Acest lucru ar fi de neconceput pentru noi. Acolo însă, astfel de improvizații reprezintă un serviciu excelent din cauza lipsei de bani”, explică Gabi. Ea crede că are mai mult sens ca elvețienii să sprijine astfel de campanii, în loc să aducă animale de companie din România în Elveția. „Asta nu rezolvă problema”, conchide Gabi.