Germania: Româncă surdomută din naștere, cu o mare pasiune pentru croitorie
Raluca Schrollinger, o femeie în vârstă de 40 de ani născută în România și rezidentă în Germania de mai bine de trei decenii, a transformat cusutul, hobby-ul său de mai mult timp, într-o carieră remarcabilă.
Deși surdomută din naștere, Raluca are în prezent chiar un brand propriu pentru produsele realizate de ea în atelierul său din localitatea Lauterhofen (districtul Neumarkt din landul Bavaria), așa cum relatează publicația germană Merkur.
Îndrăgostită iremediabil de cusut, Raluca dezvăluie cu generozitate din tainele croitoriei unui număr de peste 25.000 de persoane care o urmăresc cu multă curiozitate pe canalul ei de Instagram.
Pasiunea ei durează de peste 20 de ani
Tânăra croitoreasă a mărturisit că pasiunea pentru cusut a apărut în perioada anilor 2001-2004, atunci când ea s-a format ca decorator de interior, cusutul făcând parte din abilitățile necesare acestei minunate profesii.
„Ceea ce îmi place la cusut este că pot fi creativă – aceasta este motivația mea”, a recunoscut Raluca.
Ea a explicat că folosește rețeaua de socializare Instagram „mai puțin pentru o comunicare fără bariere, dar pentru a-mi prezenta munca”. Oricum, Raluca a subliniat că pentru ea nu ar exista bariere în calea comunicării cu alți surdomuți.
„De multe ori am oameni care îmi scriu și de obicei înțeleg. De asemenea, am prieteni care traduc ceea ce am scris în limbajul semnelor, dacă nu sunt sigură”, a adăugat tânăra croitoreasă.
Cusutul a devenit activitatea sa principală
Raluca a precizat că numărul de urmăritori pe Instagram nu este relevant în ceea ce o privește. „Au apărut încetul cu încetul datorită unor creații proprii expuse de mine, iar unii au distribuit mai departe” a explicat ea.
În realitate, Instagram este o rețea de socializare importantă pentru ea în scopul vânzării produselor sale. În timp, a ajuns deja la o anumită notorietate în zona unde locuiește. „Am fost deja abordată de măcelar și de grădiniță”, a dezvăluit tânăra croitoreasă.
Raluca s-a născut în România și avea doar nouă ani când a plecat în Germania.
De câțiva ani și-a înființat propria marcă pentru că și-a dorit ca „produsele mele să-mi poarte numele”. La început marca ei avea un alt nume, apoi l-a schimbat în „Ionela” pentru că „s-a identificat mai mult cu acest nume”.
Totul a început cu diverse decorațiuni realizate de ea, inclusiv felinare și articole de casă. Apoi au apărut eșarfele din țesătură subțire. Raluca lucrează în prezent la țesături groase combinate cu piele artificială și face genți, rucsacuri, genți de mână, poșete, precum și calendare. Cusutul a devenit principala ei ocupație din care câștigă bani.
Ca și program de lucru, Ralucăi îi ia o oră dimineața pentru munca de birou, apoi de la 9:00 la 14:30 lucrează efectiv la produsele realizate în propriul său atelier din Lauterhofen. Uneori în pauzele de lucru, dar mai ales seara, Instagram nu lipsește de pe agenda sa.
Produsele sale sunt expuse inclusiv la târguri
Raluca nu își vinde produsele doar pe Instagram, ci și la târgurile speciale destinate surdomuților. „Ei sunt întotdeauna bine primiți”, a menționat ea. Din când în când ea participă și la târguri organizate de persoanele normale, dar ea pune accent pe târgurile pentru surdomuți.
„Când sunt la un târg obișnuit, am întotdeauna cu mine pe cineva care să interpreteze limbajul semnelor. Pentru mine, aceasta este cea mai simplă și mai rapidă formă de comunicare. Totuși, în general clienții sunt în mare parte surdomuți”, a spus Raluca.
Tânăra croitoreasă nu-și dorește nimic mai mult
Cum reușește totuși – cu atâta concurență – să aibă atât de mult succes cu afacerea ei?
„Sunt pur și simplu activă în lumea surdomuților și acolo este locul în care surdomuții îi susțin în primul rând pe surdomuți. Cred că ies în evidență pentru că o fac de mult timp, sunt foarte de încredere și vând produse de înaltă calitate”, a explicat ea.
Raluca nu are planuri mari sau obiective majore în ceea ce privește munca sa. „Poate să rămână așa cum este. Sunt foarte mulțumită”, a conchis ea.