În România alocația pentru copii se dublează începând din 2020
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul PSD privind majorarea alocaţiilor pentru copii. De la 1 ianuarie 2020 cuantumul alocaţiilor pentru copii urmează să fie dublat, ajungând la 300 de lei.
Potrivit proiectului, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
- 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3);
- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Măsura va avea un impact bugetar de aproximativ șase miliarde de lei, sumă de care Guvernul nu dispune acum, punct de vedere susţinut şi de Ministerul Muncii. Liberalii spuneau că nu resping ideea dublării alocaţiilor, dar subliniau că această măsură trebuie să mai aştepte.
Social-democraţii care au insistat şi au introdus acest amendament le reproşau liberalilor că e ruşinos ce au făcut, că nu au avut cartelele de vot introduse, sperând să nu fie întrunit cvorumul necesar.
Potrivit ministrului de Finanţe, în eventualitatea dublării alocaţiilor pentru copii, pentru încadrarea în ţinta de deficit trebuie fie reduse cheltuielile fie majorate veniturile.
„Dacă legea (privind dublarea alocaţiilor, n.r.) trece şi va fi promulgată, trebuie să găsim resurse să ne încadrăm în acest deficit bugetar. Nu ne permitem să depăşim 3,59% pentru anul viitor, pentru că vom fi penalizaţi pe pieţele internaţionale. Colegii mei parlamentari trebuie să înţeleagă faptul că nu se răzbună pe mine, pe Florin Cîţu. Ei se răzbună pe români. Orice depăşire a deficitului bugetar înseamnă costuri de finanţare mai mari pentru România şi ocolirea României de către investitorii străini”, a precizat Florin Cîţu, ministrul Finanțelor în Guvernul Orban.