vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Jurnalist din Marea Britanie laudă România pentru tratarea refugiaților ucraineni: „O lecție de civilizație și umanitate”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate - vineri, 11 martie 2022 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Jurnalistul britanic Shaun Walker, corespondent al publicației britanice The Guardian, a lăudat reacția României la criza refugiaților din Ucraina, după ce a călătorit în ambele țări.

„Tocmai am părăsit Ucraina și am ajuns în România. Coadă imensă, de peste 6 ore, în vânt și zăpadă, din cauza controalelor la granița ucraineană. În partea română: mâncare, băuturi, autobuze gratuite, ajutor, voluntari, oferte de cazare. Călătorii gratuite cu trenul în România. O lecție despre tratarea civilizată și umană a refugiaților”, a scris jurnalistul britanic pe Twitter.

- Continuarea după publicitate -

Jurnalistul britanic a distribuit în social-media imaginea unui afiș al căilor ferate naționale române (CFR), care anunță refugiații ucraineni că pot efectua călătorii gratuite cu trenurile pe teritoriul României.

Pe afiș era scris: „Cetățenii străini sau fără cetățenie, veniți din zona conflictului armat din Ucraina, circulă gratuit cu trenurile CFR Călători, clasa a doua, pe teritoriul României.”

„Biletele gratuite se eliberează la casele de bilete ale gărilor și agențiilor CFR Călători sau de către personalul din tren, pe baza actelor de identitate care atestă intrarea în România”. Walker a conchis: „Caz de manual al unei abordări civilizate și umane a refugiaților”.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, jurnalistul a îndemnat-o pe Priti Patel (secretar de stat pentru dezvoltare internațională în guvernul Marii Britanii) să arunce o privire asupra unei hărți întocmite de grupul pro-UE, Best for Britain, care arată că cea mai mare parte a Europei le-a permis refugiaților ucraineni să intre în țările lor fără vize, în timp ce Marea Britanie se remarcă prin faptul că le cere în continuare documente și alte aplicații.

Fostul europarlamentar al Partidului Verde, Catherine Rowett, a reacționat la postarea lui Walker, spunând: „România este bună. Fii ca România!”

Iar experta civică a Primăriei Londrei, dr. Elisabeth Pop, a spus că este „atât de mândră de răspunsul și exemplul model al României și atât de rușinată de reacția guvernului Marii Britanii”.

Un utilizator de pe Twitter a postat mesajul: „De ce nu pot fi mândru de compatrioții mei? De ce nu poate fi aceasta Marea Britanie? De ce am fost opriți să fim oamenii buni care vrem să fim, de către guvernul nostru inuman?”

„La granița româno-ucraineană: un stat copleșit și o revărsare încântătoare de solidaritate civică”, a scris un alt utilizator.

- Continuarea după publicitate -

Iar un al treilea a adăugat: „Uitați-vă la mesajul foarte bine formulat de acolo. Pentru oricine scapă de un conflict armat, nu doar ucrainenii, așa ar trebui să fie”.

Românii folosesc un nou grup de Facebook, înființat luna trecută, denumit „Uniți pentru Ucraina”, unde oferă cazare, transport, mâncare, îmbrăcăminte și medicamente gratuite familiilor cu copii și animale pe care unii ucraineni nu le-au lăsat în urmă.

Românii au împărtășit informații despre câți refugiați pot adăposti în propriile case, în toată țara, de la capitala București din sudul României, până la Iași, în nord-est și Constanța, un oraș la Marea Neagră.

Republica Moldova a primit, de asemenea, un număr mare de refugiați în comparație cu populația țării, premierul ei susținând că fiecare al optulea copil din Moldova este acum un refugiat.