joi, 21 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Legea repatrierii românilor morți în străinătate a fost promulgată. Suma maximă pe care statul român o va plăti

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din România Știri - sâmbătă, 2 noiembrie 2024 Etichete: , ,

- Conținut sponsorizat -

Președintele României a promulgat vineri, 1 noiembrie 2024, legea prin care statul român va suporta cheltuielile pentru repatrierea cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiei.

Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se vor aloca aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere.

- Continuarea după publicitate -

Deputatul Alfred Simonis a fost cel care a inițiat proiectul de lege ce prevede ca statul român să suporte cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate.

Proiectul a fost adoptat la data de 8 octombrie 2024, de Camera Deputaților, cu 253 de voturi pentru și nicio abținere sau vot împotrivă.

Legea stipulează acordarea unei sume în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată, la cererea familiei.

- Continuarea după publicitate -

„Costurile de repatriere sunt foarte mari, prohibitive pentru mulți dintre compatrioții noștri care au plecat să muncească în străinătate.

Familiile rămase în țară sunt adesea nevoite să apeleze la ajutorul concetățenilor pentru a strânge sumele necesare”, a declarat Simonis în expunerea de motive.

Măsura prevede, de asemenea, că orice cheltuieli care depășesc plafonul de 5.000 de euro pot fi acoperite din taxele consulare, oferind astfel o soluție completă pentru familiile care nu pot suporta costurile.

În trecut, acoperirea cheltuielilor de repatriere era condiționată de dovada incapacității financiare a familiei și de imposibilitatea înhumării în statul respectiv. Această prevedere a fost abrogată, iar noua lege acoperă toate cazurile de repatriere.

Normele metodologice de punere în aplicare a legii vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe și al ministrului Finanțelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.