vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Lipsa forței de muncă în România, salariile oferite de angajatori pentru lucrătorii din afara țării

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - sâmbătă, 29 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Un sondaj BestJobs efectuat în luna februarie, pe un eşantion de 242 companii mici, medii şi mari din ţara noastră, demonstrează că, din păcate, criza de pe piaţa muncii din România este departe de a fi depăşită. În lipsa forței de muncă autohtone, aproape un sfert dintre angajatori iau în calcul să angajeze personal din străinătate în perioada următoare, iar alţi 11% spun că au făcut deja demersuri în acest sens.

De unde provin muncitorii străini

- Continuarea după publicitate -

Principalele poziţii pentru care companiile de pe piaţa locală ar apela la angajaţi din străinătate sunt cele de muncitori necalificaţi (45% dintre angajatori), ingineri/specialişti în domenii diverse (41%), muncitori calificaţi (33%), dar şi poziţii în IT&C (12%) sau de management (8%). Angajatorii din România se orientează în principal spre pieţele unde pot găsi personal la costuri mai reduse, vizată fiind, în primul rând, regiunea Europei de Sud-Est, în ansamblu, şi Republica Moldova în special. Apoi, companiile vizează ţări asiatice pentru atragerea de personal, statele din Uniunea Europeană fiind pe locul trei în topul preferinţelor. Pe ultimul loc sunt ţările africane.

Salariile oferite de angajatori pentru muncitorii din afara țării

Conform Ziarul Financiar, cei mai mulţi antreprenori români  (47%) sunt dispuşi să ofere un salariu net cuprins între 300 şi 400 de euro pentru angajaţii din afara ţării, iar 24% ar vrea să ofere cel mult 500 de euro. Circa 10% ar putea oferi până la 800 de euro, alţi 8% ar plăti între 800 şi 1.000 de euro, dar există şi angajatori (7%) care sunt dispuşi să ofere 1.000 de euro pentru poziţiile specializate.

- Continuarea după publicitate -

Motivele pentru care angajatorii caută mână de lucru în străinătate

Peste 70% dintre companii spun că principalul motiv pentru recrutarea de angajaţi străini este lipsa forţei de muncă specializate de pe piaţa locală. Alte motive importante pentru importul de personal sunt: productivitatea redusă a angajaţilor români (36% dintre respondenţi) sau pretenţiile salariale ridicate raportat la cerinţele jobului sau aptitudinile candidaţilor (27% dintre respondenţi).