sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Mamă româncă oprită la ieșirea din țară, încerca să scoată copilul din România ascunzându-l sub rochie

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Informații utile Știri - luni, 24 iunie 2019 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere al Frontierei Nădlac – Nagylak, judeţul Arad, au depistat o femeie, cetăţean român, care a încercat să-şi scoată ilegal din ţară fiul, în vârstă de 10 ani, ascuns sub rochie.

În data de 23.06.2019, în jurul orelor 11.00, la P.T.F Nădlac – Nagylak s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, o femeie, cetăţean român, S.M., în vârstă de 34 de ani, cu domiciliul pe raza judeţului Prahova. Aceasta călătorea ca pasager într-un autoturism marca Audi, înmatriculat în România.

- Continuarea după publicitate -

În urma analizei de risc specifice, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, în urma căruia au descoperit, ascuns sub rochia femeii, un copil. În urma verificărilor s-a stabilit că minorul este cetățean român, în vârstă de 10 de ani şi este fiul femeii.

La cercetări, persoana în cauză a declarat că împreună cu şoferul autoturismului au observat că paşaportul minorului este expirat şi deoarece nu mai aveau timp să depună actele pentru un alt pașaport, au hotărât să-l ascundă, pentru a-l scoate din țară.

- Continuarea după publicitate -

În cauză, poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei celor trei cetăţeni români, efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Condiții de ieșire din țară pentru cetățenii români minori

Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră – în următoarele cazuri:

A. Dacă minorul este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) și călătorește însoţit de ambii părinţi;

B. Dacă minorul este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, minorul poate părăsi țara numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau după caz face dovada decesului celuilalt părinte;

- Continuarea după publicitate -

C. Dacă minorul este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, și părintele însoţitor face dovada faptului ca minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

D. Dacă minorul este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră, persoana însoţitoare trebuie să prezinte extrasul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, care cuprinde:

  • acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate;
  • datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

Declarația şi certificatul de cazier judiciar, precum şi oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea îndeplinirii condiţiilor exercitării dreptului la libera circulaţie se prezintă Poliţiei de Frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care se efectuează ieşirea din ţară.

Atenție!

- Continuarea după publicitate -

Declarația celuilalt părinte, declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, nu este necesară atunci când minorul, cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație se deplasează însoțit, în această țară.

Dacă minorul respectiv călătorește în altă țară decât cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este necesară declarația care să cuprindă acordul părintelui / părinților / reprezentantului legal cu privire la călătoria minorului.