vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Marea Britanie nu va mai primi imigranți care nu vorbesc engleza și nu au calificare pentru munca prestată

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 19 februarie 2020 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

În curând, Marea Britanie va închide granițele sale pentru muncitorii străini care nu au o calificare în domeniul în care vor să lucreze și nu vorbesc limba engleză ca parte a unei revizuiri fundamentale a legilor privind imigrația care va pune capăt erei forței de muncă ieftine care provine din UE, în fabrici, depozite, hoteluri și restaurante.

Guvernul britanic a publicat pe site-ul oficial miercuri, 19 februarie 2020, noul sistem bazat pe puncte care va fi folosit pentru controlarea imigrației și transmite că aceasta este o șansă unică de a prelua „controlul deplin” al frontierelor britanice „pentru prima dată după zeci de ani” și că va elimina „denaturarea” cauzată de libertatea de mișcare din cadrul Uniunii Europene, scrie The Guardian.

- Continuarea după publicitate -

Liderii industriei britanicei au acuzat însă guvernul de un asalt asupra economiei și au avertizat că aceste măsuri vor avea un efect „dezastruos”, care va provoca pierderea multor locuri de muncă și închiderea a nenumărate fabrici. Politicienii Laburiști și cei Liberal Democrați au condamnat și ei decizia guvernului Conservator de la Londra, iar sindicatul UNISON a spus că „se va crea un dezastru absolut în sistemul de sănătate”.

Miniștrii din guvernul britanic susțin însă că nu fac altceva decât să pună în aplicare „Brexitul” cerut de electorat și spun totodată că a sosit timpul ca firmele britanice să renunțe la forța de muncă ieftină a imigranților.

Conform acestor măsuri, asemănătoare cu cele din sistemul Australian menite să controleze imigrația, un cetățean străin ar avea nevoie de minim 70 de puncte pentru a putea lucra în Regatul Unit, printre cerințele obligatorii pentru a primi o viză de muncă aflându-se și vorbirea limbii engleze, precum și să aibă deja o ofertă de muncă din partea unei firme britanice, pe lângă a avea o calificare care să corespundă cu funcția pe care urmează să o ocupe.

- Continuarea după publicitate -

Sursă grafic: The Guardian

Un document de informare de 10 pagini publicat astăzi de guvernul britanic, referitor la noile politici de imigrare, prevede printre altele:

  • Închiderea frontierelor Regatului Unit pentru lucrătorii necalificați și cei care nu vorbesc limba engleză;
  • Cetățenii străini care doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să aibă din start o ofertă de muncă cu un salariu anual de minim 25.600 de lire sterline, deși în cazuri speciale se vor accepta și salarii de minim 20.480 de sterline pe an, pentru locuri de muncă precum cele în sectorul asistenței medicale;
  • Nu va mai exista nicio modalitate pentru muncitorii independenți care vor să lucreze în Anglia, cum ar fi instalatorii polonezi sau constructorii români, să poată munci fără a fi angajați de o firmă britanică;
  • Intrarea în Marea Britanie nu va mai fi permisă la graniță pe baza cărții de identitate, care până acum era posibilă, de exemplu, pentru cetățenii italieni sau francezi. Aceasta este o măsură menită să prevină imigrarea ilegală cu ajutorul cărților de identitate furate sau falsificate;
  • Se va păstra dreptul artiștilor, animatorilor, sportivilor și muzicienilor de a organiza spectacole, competiții și audiții.

Guvernul intenționează să lanseze în curând o campanie informativă prin care să pregătească angajatorii pentru transformarea care va avea loc în ianuarie 2021, când cetățenii UE vor fi tratați la fel ca ceilalți cetățeni ai lumii.

Exemple concrete despre cum va funcționa noul sistem:

  • Un zidar român care primește o ofertă de muncă în Marea Britanie cu un salariu de 26.000 de lire sterline pe an, dar nu vorbește limba engleză, până la Brexit putea să lucreze fără nicio problemă în Anglia. După implementarea noului sistem însă, având vedere că nu cunoaște limba engleză, nu i se va permite să lucreze în Regatul Unit.
  • Un ospătar român cu calificare care vorbește limba engleză și are o ofertă de muncă în Anglia cu un salariu de 20.000 de sterline pe an, nu va fi acceptat din cauză că salariul minim de care trebuie să beneficieze anual este de 25.600 de lire sterline.
  • Un sudor român care are o diplomă de calificare pentru meseria sa, vorbește limba engleză și primește o ofertă de muncă în Anglia pentru un salariu de 29.000 de lire sterline pe an va putea să lucreze fiindcă îndeplinește toate cele trei condiții obligatorii referitoare la calificare, limbă și salariul minim anual.

Singurul domeniu în care se fac aranjamente speciale pentru a primi lucrători sezonieri care nu îndeplinesc cele trei cerințe obligatorii este cel agricol, mai precizează sursa citată. Însă și acolo există un prag de 10.000 de locuri, cu mult sub cererea Uniunii Naționale a Agricultorilor (NFU) pentru vize temporare, care pentru 2021 ajunge la un total de 70.000.

Minette Batters, șeful NFU, a declarat că este „ironic” faptul că guvernul încurajează oamenii să introducă o cantitate mai mare de fructe și legume în dietă, totuși „îngreunează producerea fructelor și legumelor din Marea Britanie”.